Preminuo Krešimir Vlašić, jedan od pionira sarajevske pop škole

In memoriam Muzika BiH Show Time

Sinoć je u Sarajevu u 76. godini života iznenada preminuo jedan od pionira sarajevske muzičke scene Krešimir Vlašić Keco. Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj.

Keco je bio strastveni trubač i decenijama, zapravo, jedini poznati muzičar na ovom instrumentu u bh. pop muzici. Upravo na zvuku mini brass sekcije u kojoj je još bio saksofonista/flautista Andrej Stefanović, poznata sarajevska pop-rock grupa Ambasadori gradila je svoj jedinstveni i prepoznatljivi stil od 1968. do 1981. godine u nizu hitova kao ”Negdje na nekom moru”, ”Zemljo moja”, ”Dođi u pet do pet”, ”Imam jedan strašan plan”.

Ambasadori
Ambasadori (Krešimir Vlašić, lijevo)

U postavi Ambasadora smjenjivali su se brojni pjevači (Ismeta Dervoz Krvavac, Zdravko Čolić, Jasna Gospić, Hari Varešanović) i poznati instrumentalisti (bubnjari Perica Stojanović i Miroslav Šaranović, basisti Ivica Vnković i Enes Bajramović), ali uz lidera grupe, gitaristu i autora Slobodana Vujovića, Krešimir Vlašić je bio konstanta Ambasadora, u kojima je ostavio ne samo veliki izvođački trag, već i kao autor aranžmana u brojnim pjesmama.

Krešimir Vlašić Keco

Vlašić je stalni radni angažman imao u Muzičkoj produkciji RTV Sarajevo (danas MP RTV BiH) od 1970. do 1998. godine, jedno vrijeme i kao ‘umjetnički vođa orkestra, te je za Big Band ove kuće komponirao zapažene instrumentalne jazz teme.

1 razmišljanje na “Preminuo Krešimir Vlašić, jedan od pionira sarajevske pop škole

Komentari su zatvoreni.