Nocturno omot - Davor Papić

Jedinstveni gest Crvene jabuke – trajni omaž svom preminulom dizajneru

Muzika BiH Show Time

Danas je Croatia Records objavila 20. album Crvene jabuke ”Nocturno”, kreiran sa nizom zapaženih autora među kojima su Mirko Šenkovski Geronimo, Miroslav Pilj, Dino Muharemović, Tomislav Mrduljaš i Dragomir Herendić Dragianni.

Nedavno objavljeni naslovni singl, snimljen u dvije verzije, električnoj i akustičarskoj, kao i naslovi brojeva ”Pjesma o tebi”, “Grade moj” (Kemalu Montenu) i “Wilsonovo” daje naslutiti da je zvuk 15 novih pjesama osjetno bliži izvornoj Jabuci od mnogih njihovih albuma iz zadnjih godina.

No, jedan detalj u vezi s novim izdanjem posebno je vrijedan pažnje: naslovnica albuma prvi put nema prepoznatljivu crvenu jabuku, maštovito apliciranu u brojnim varijacijama, a time Žera i članovi Crvene jabuke odaju počast svom pokojnom grafičkom dizajneru Davoru Papiću.

Poznati sarajevski dizajner, koji je zadnje godine života proveo u Holandiji i u svojoj 55. godini stradao 9. aprila 2017. u saobraćajnoj nesreći, radio je vizualne kreacije za albume grupa Merlin, Valentino, Gino banana, Hari Mata Hari, Divlje jagode, za Tifu i Olivera Mandića, ali posebno mjesto u njegovom opusu ima niz ingenioznih aplikacija ‘crvene jabuke’ za covere popularne grupe još od 1987. godine i albuma ”Za sve ove godine”, čime je presudno doprinosio njihovom imidžu.

Davoru Papiću o počast, Crvena jabuka je odlučila i da ubuduće sve njihove naslovnice albuma budu crne ili bijele s logom grupe.

Respect.

Crvena jabuka, omoti albuma
Neke od kreacija Davora Papića za omote Crvene jabuke