Joss Stone u Sarajevu

Joss Stone u Sarajevu – u malom prostoru!

Muzika BiH Show Time

Britanska R&B/soul pjevačica Joss Stone još uvijek nije u ekstra-ligi svjetske muzičke scene, ali daleko od toga da je bilo ko. Od 2003. do 2015. izdala je sedam albuma, među osvojenim nagradama upisani su Brit Awards i znameniti Grammy, a na popisu onih s kojima je snimala su Sting, Herbie Hancock, Jonny Lang, Elton John, Jeff Beck, Dave Stewart i drugi poznati muzičari.

Stoga, vijest da Joss Stone nastupa u Sarajevu, 15. 9. u Narodnom pozorištu, spada među prvorazredne, a da su ulaznice davno rasprodane nimalo ne treba čuditi.

Ipak, sa dozom zbunjenosti moramo upitati: zar koncert svjetske pjevačice ovog ranga nije zaslužio više od prostora sa oko 400 mjesta za publiku? Je li to rezultat sumnje u informiranost domaće publike, u njihove muzičke sklonosti ili samo u platežnu moć? Znamo da uglavnom ‘gilemanije’ pune dvorane, ali ipak…?!

Prilika je to za neku buduću analizu zašto BiH ima najmanje velikih i većih pop koncerata u regionu. Ovu vijest završimo tek najavom koncerta Joss Stone i u Skoplju, 10. 10. na Skopje Jazz Festivalu. Tamo ipak u većem prostoru, u Omladinskom kulturnom centru koji prima 1000 gledatelja.