Ambasadori

Umro Slobodan Vujović, lider popularne sarajevske grupe Ambasadori

In memoriam Muzika BiH Show Time

U svojoj 71. godini, u nedjelju 14. 7., preminuo je Slobodan Vujović Vuja, gitarista, autor i idejni tvorac  sarajevske pop grupe Ambasadori, čiju karijeru su obilježile pjesme ”Zemljo moja” i “Dođi u pet do pet”.

Slobodan Vujović Vuja je 1968. osnovao Ambasadore i u prvoj postavi su bili neki kasnije vrlo poznati muzičari – pjevač Zdravko Čolić, klavijaturista Vlado Pravdić i bubnjar Perica Stojanović, bas je svirao Ivan Vinković, a inovaciju na domaćoj pop sceni činila su dva u to vrijeme rijetka instrumenta u žanru, saksofon koji je svirao Andrej Stefanović i truba koju je svirao Krešimir Vlašić (preminuo krajem prošle godine).

Ambasadori su na neki način bili ili odskočna daska ili ‘okupljalište’ mnogih istaknutih muzičara, jer su kroz grupu, u karijeri koja je trajala do 1981. godine, među ostalima prošli vokalni izvođači Ismeta Dervoz (1972.-1976.), Jasna Gospić (1977.-1978.) i Hajrudin Varešanović (1979.-1980.), bubnjar Miroslav Šaranović, koji je stigao iz Indexa i Enes Bajramović, basista grupe Cod.

Slobodan Vujović i Ambasadori
Slobodan Vujović (lijevo) i Ambasadori sa Harijem Varešanovićem kao pjevačem

Ambasadori su diskografski debitirali 1971. sa singlom “Plačem za tvojim usnama”, a pjesmu su izveli na Vašem šlageru sezone, što se pokazao presudnim za 20-godišnjeg Zdravka Čolića, čije je pjevanje toliko oduševilo Kornelija Kovača da ga je odveo u Beograd i njime zamijenio tadašnjeg pjevača njegove Korni grupe, Dadu Topića.

Među najzapaženijim pjesmama u opusu Ambasadora su “Zemljo moja” (muzika i tekst Kemal Monteno), “Ne mogu skriti svoj bol” (autor Slobodan Vujović), s kojom je grupa predstavljala Jugoslaviju na Eurorongu 1976. godine, i “Dođi u pet do pet” (muzika Slobodan Vujović, tekst: Slobodan Đurasović), koju su izveli na Vašem šlageru sezone 1977.

Do gašenja sastava 1981. godine, nakon što je tadašnji pjevač Hari Varešanović otišao u vojsku, Ambasadori su objavili 19 singlova, kompilaciju ”Ambasadori 72-76” (1977.) i album ”Dao sam ti što se moglo dati” (1980.).

Slobodan Vujović je do tada već godinama bio urednik sarajevske diskografske kuće Diskoton (utemeljene 1973.) te se uglavnom posvetio izdavačkim poslovima. Povremeno je pisao i pjesme za druge izvođače, među kojima su poznatije “Pusti, pusti modu” i “Ej draga, draga” za Zdravka Čolića, “Pozdravi Sonju” za Indexe i “Da samo zna” za Nedu Ukraden.

Od sredine 1990-ih počinje živjeti na Krku, gdje se zaposlio kao urednik u jednoj lokalnoj radio stanici.