Film Music Orkestar Photo: Robert Gaspert

FilmMusicOrkestar: Evo muzike, traži se redatelj…

Muzika - regija Show Time

Zagrebački FilmMusicOrkestar jedini je sastav u regionu koji se specijalizirao za filmsku muziku i u prve dvije godine postojanja izrastao u regionalnu klupsku atrakciju.

Predvođen upečatljivim vokalom Elme Burnić, uz ekipu koju čine Željen Klašterka (gitara), Tihomir Novak (kontrabas) i Admir Ćulumarević (ritam gitara), FilmMusicOrkestar repertoar je kreirao u razigranim gypsy swing aranžmanima od brojnih poznatih muzičkih tema iz svjetskih i posebno domaćih filmskih klasika, kao što su ”Skupljači perja”, ”Tko pjeva zlo ne misli”, ”Samo jednom se ljubi”, ”Balkan express”, ”Kod amidže Idriza”, ”Gori vatra”… i fascinirao publiku gdje god su se pojavili.

Pjevali su i svirali u ove dvije godine od Zagreba, Šibenika i Osijeka do Sarajeva, Tuzle i Mostara, skupljajući usput, kako to sami kažu, i nešto autorskog rada.

Sastav je, eto, sada obrnuo rodoslijed – za prvi svoj album snimili su sedam vlastitih pjesama koje tek traže svoj film, pa su ga vrlo duhovito nazvali ”Evo muzike, traži se redatelj…”.

Pjesme su u različitim autorskim ulogama pisali Elma Burnić, Admir Ćulumarević, Željen Klašterka, Tihomir Novak i Uršula Tolj, album je producirao Toni Eterović i snimljen je uz sviračku podršku Antonija Vrbičkog na harmonici, Josipa Mimice na klarinetu te Nebojše Buhina na gitari.

Svoje dosadašnje autentično čitanje velikih filmskih hitova više nego uspješno su prenijeli i u svoje autorske pjesme u stilovima od klasične šansone, preko fado i sevdah kombinacije, do vrckastog gypsy swinga i moguće je zamisliti da će poneka od njih zaista pronaći svog filmskog reditelja i preseliti se na veliko platno.

CD “Evo muzike, traži se redatelj…” urađen je u vrlo ograničenom broju (savjet publici se nameće), a novi materijal će, uz standardni repertoar, FilmMusicOrkestar će predstavljati uživo, već od prvog promotivnog koncerta koji je zakazan za sutra, 1. 12. u zagrebačkoj Kinoteci.

Cijeli album se može poslušati i na Deezeru.

Naslovna fotografija: Robert Gaspert