Ex-Yu singlovi: 10 tajnih veza

Glas.ba RTV Kolumna

BULDOŽER “Rastem” / “Svaki čovjek ima svoj blues” (RTV Ljubljana 1975.)

Ima singlova koji su najavljivali albume. Ima i onih koji su “skidani” sa albuma kao najveći hitovi, kao što napisah u gornjoj napomeni. Ni jedni ni drugi nisu tema ove priče. Ovaj singl je najavio mnogo više. Najavio je jednu nesvakidašnju, sjajnu grupu na jugoslovenskim prostorima. Kompoziciju “Svaki čovjek ima svoj blues” i danas smatram jednom od najčudesnijih uopšte, kada je domaća scena u pitanju. Apsolutno mi je nevažno što je i u trenutku objavljivanja za mnoge ostala nepoznata, a u današnjem vremenu i da ne govorimo.

BIJELO DUGME “Ima neka tajna veza” / “I kad prođe sve, pjevat ću i tad” (Jugoton 1975.)

Sjajna kompozicija koju je napisao Bregović, na majstorski tekst Duška Trifunovića. U pitanju je inače naručena kompozicija, ali o tome se uglavnom već sve zna, da ne širimo previše priču. Njen prvi izvodjač bila je Jadranka Stojaković, a potom je Sabina Varešanović izvodi na festivalu Vaš šlager sezone 1974. godine. U verziji Bijelog dugmeta se gotovo istovremeno pojavljuje na singlu i albumu “Kongres rock majstora”. Nema nikakve potrebe trošiti previše reči na objašnjenja. Oni koji su se zatekli na koncertu Joan Baez 18. oktobra 2014. godine u beogradskom Domu sindikata, kada je ona na iznenadjenje svih, otpevala “Tajnu vezu” na srpskom jeziku, nikada ne mogu zaboraviti ni taj trenutak, ni emocije koje im je ta pesma tada darivala i “spakovala” u najdublji kutak duše. Neponovljivo.

SMAK “Satelit” / “Šumdijski blues” / “Čoveče ti si mlad” / “Slikar sa Pikadilija” (RTV Ljubljana 1976.)

Kako je samo ovakva ploča bila potrebna grupi Smak te 1976. godine. Nestvarno potrebna. Mišljenja sam, da je ovo bio prelomni trenutak u karijeri grupe iz najmanje dva razloga.

Prvi je, da su ovom pločom koliko-toliko izašli iz nekog “mračnog” okvira koji su sami sebi nametnuli (ali u koji će se i kasnije povremeno vraćati). Samim tim, postali su mnogo prihvatljiviji za širi krug publike. Drugi – Točak je ovom pločom definitivno pokazao da je i autor i te kako dostojan svoje virtouzne svirke i time zapušio usta čak i najvećim nevernim Tomama. I sama izdavačka kuća je u tom trenutku verovala u njih bez zadrške, organizovavši im nesvakidašnju promociju ploče na letu za Njujork.

Goran Živanović