Hashima

Oktobarska muzička groznica u Beogradu – vol. 2

Muzika - regija Show Time

Nakon najave jednog dijela oktobarske koncertne ponude, naš beogradski dopisnik Ivan Makragić izdvaja još jedan serijal programa koji će u glavnom gradu Srbije biti priređeni u drugoj polovini mjeseca.

17.10. u Our PubuIRENA BLAGOJEVIĆ

Izuzetna jazz pjevačica, neobično suptilnog glasa, nastupala je više puta u Domu omladine, a sada se pojavljuje na proslavi prvog rođendana OUR PUB-a. Umjetnica je diplomirala flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, aktivna je u klupskom životu metropole i još pjeva prateće vokale grupi Legende, Harisu Džinoviću i Filipu Žmaheru. Solo karijera joj traje 10 godina, a ovu noć će pjesme sa svog albuma ”Jutro bez ljubavi” izvoditi uz sastav koji čine Ivan Stanković – kontrabas, Bojan Turkić – klavir i Ivan Simeunović – violina.

19.10. u Elektropioniru – KANDA, KODŽA I NEBOJŠA

Novi susret sa kultnim alternativnim bendom ima povod – obilježavanje 10 godina od njihovg albuma ”Deveti život”.

21.10. HUMANITARNI KONCERTSVI ZA MAGDALENU’

Sjajan gest muzičara da prikupe sredstva za operaciju dvogodišnje djevojčice. Za Magdalenu Marković sviraju: Neverne bebe, Beogradski sindikat, Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, Hornsman Coyote, Johny Ranković & Churlians feat Žika Jelić, Iskaz, Lagana Sreda, Bojan Marović i Baletski studio Art centar. Hala sportova u 18 sati.

23.10. u Kombank dvoraniJASNA GOSPIĆ

Čuvena sarajevska pop pjevačica prvi put će održati solo koncert u Beogradu i prirediti presjek svojih hitova uz novi CD ”Muzici s ljubavlju”. Jubilej koji Jasna slavi je dvostruki: 40 godina karijere i isto toliko od nastanka hita ”Dođi u pet do pet”, kada je pjevala u grupi Ambasadori. Na novom albumu Jasna je sa kolegama snimila osam dueta (Halid Bešlić, Sergej Ćetković, Željko Samardžić, Goran Karan, Duško Kuliš, Frano Lasić, Mladen Vojičić Tifa, Mostar Sevdah Reunion). Neki od njih će biti i gosti, uz Kornelija Kovača i Dušana Svilara.

25.10. – 29.10.u Domu omladineBEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL

Novo 34. izdanje i stalno mjesto, Dom omladine, a program izuzetno bogat: odličan jazz pjevač Kurt Eling (pjeva obrade Boba Dylana, Paula Simona i Petera Gebriela), Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj jazz sceni, Enriko Rava kvintet, Čučo Valdes i  Jazz Batá projekat, revolucionarni klavirski trio The Necks, Južnokorejka Jun Sun Na, a na otvaranju svira domaći sastav Fish Oil. Tom društvu se pridružuju i Džimi Tenor kao spoj elektronske i jazz muzike, kao i američki veteran Bobi Šu, koji će biti gost proslave 70 godina Big benda RTS-a.

26.10. + 27.10. – klupski koncerti YU GRUPA

Veoma neobično je da vremešna braća Žika i Dragi Jelić sviraju dvije noći zaredom u Beogradu – prve večeri u ”Wurst platzu” i sljedeće u čuvenom zemunskom ”Festu”, dakle prostorima sa intimnom atmosferom.

31.10. u Dorćol Platzu – HASHIMA

Smatraju ih jednim od najambicioznijih, najoriginalnijih i internacionalno najpriznatijih sastava srpske muzičke scene. Postavu čine Aleksandar Hristić (drums), Vanja Todorović (double bass), Srđan Mijalković (tenor sax) i Igor Mišković (archtop guitar) i njihov free improvisation jazz okuplja najzahtjevniju publiku (naslovna fotografija).