Rod Stewart

Priča o neumornom veteranu: 73-godišnji Rod Stewart stigao do 30. albuma

Muzika - svijet Show Time

Od kako je debitirao 1968. godine kao pjevač Jeff Beck Group, pa preko benda Faces, a onda od početka solo karijere i albuma ”An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down’’ (1969), Rod Stewart je osvajao publiku svojim hrapavim glasom, dinamičnim nastupima i šarmom.

Njegov stas i glas činili su ga posebnim miljenikom žena, zbog čega mu je emotivni život bio buran, pa je stalno punio celebrity rubrike, te je zabilježeno kako je imao nadprosječan broj veza i brakova.

Zanimanje je itekako povećao kada se poslije šest veza (gotovo uvijek bez pauze) sa ženama otprilike istih godina, Rod Stewart okrenuo puno mlađima. Od 1990. do 2006. nova zakonita supruga Rachel Hunter imala je 25 godina manje, a od 2007. u braku je sa 27 godina mlađom Penny Lancaster I, zanimljivo, žene je najčešće birao među manekenkama. A njih pet su mu rodile osmero djece, od kojih je najmlađi Aiden Patrick rođen 2011., kada je pjevaču bilo 66 godina.

Reklo bi se, Stewart je u svakom pogledu plodan. A što vrijeme prolazi, na sceni kao da još dodaje gas.

Samo u ovom mileniju pojavilo se 12 njegovih izdanja, među kojima je pet albuma iz serijala pop standarda pod zajedničkim nazivom ”The Great American Songbook”.

I, eto, sa 73 godine stigao je do 30. albuma, ”Blood Red Roses”.

Album je snimljen na doista nekonvencionalan način za jednog glazbenika njegovog kalibra.

”Veliki dio pjesama snimili smo u hotelskim sobama i backstageu nakon koncerata. To je odličan način stvaranja albuma jer niste mjesecima zatvoreni u istoj prostoriji. Previše sam godina proveo u zamornim studijskim prostorima u kojima nisam želio biti, zato mislim da je odlično da se tokom snimanja ovog albuma nismo našli u takvoj situaciji,”  otkrio je Rod.

Album je najavljen pjesmom ”Didn’t I”, koja govori o posljedicama uzrokovanih drogom iz perspektive jednog roditelja i u njoj se pojavljuje Bridget Cady, pjevačica koja dugi niz godina nastupa na Stewartovim turnejama.