Daleka obala

Daleka obala i poslije 20 godina bliska mnogim srcima

Muzika - regija Show Time

Otišli su sa scene prije 20 godina, ali fenomen najsimpatičnije splitske grupe još traje, što je pokazala mala fešta na kojoj je izdavač Dancing Bear dodijelio članovima grupe zlatne ploče za album “1999-2000”.

Split je dao puno zvijezda u popu i rocku, a među njima je grupa Daleka obala, svojim opuštenim, bezbrižnim, lepršavim stilom i pjesmama poput “Morska vila”, “Roza”, ”Valovi”, “Noć je prekrasna”, ”80e“, “Tonka”, ”Od mora do mora”, ”Daleka obala“, ”Brodovi”, spadala u posebnu kategoriju – nikada u klasi ‘komercijalnih senzacija’, a uvijek bliska svima i posvuda u bivšoj državi.

Njihova diskografska kuća Dancing Bear okupila ih je u utorak 5. 11. u zagrebačkom klubu Hard Place da bi predstavila luksuzna obljetnička izdanja u povodu 20 godina od objave posljednjeg studijskog albuma Daleke obale “1999-2000” i bivšim članovima grupe dodijelila zlatne ploče za ostvarenu prodaju tog izdanja.

Luksuznu ediciju, koja je na tržištu još od 25. 10., čine LPa “999”, dvostruki LP album “Uspomena (Sve najbolje uživo)”, te četverostruki CD box set koji donosi i bonus CD s dosad neobjavljenim demo snimkama Daleke obale iz 1999. godine.

O njima su govorili radijski urednik Zlatko Turkalj, ekipa iz Dancing Beara, Boba Kovač i Silvije Varga, ali i Siniša Škarica, legendarni urednik Jugotona opjevan u slavnoj pjesmi “80-e”, koji je otkrio zanimljivu memorabiliju iz svoje kolekcije – legendarnu audio kasetu s demo snimkama iz stihova ”snimke smo pravili / nosili Škarici / praznih ruku se vraćali”.

Nakon službenog dijela, svečarsku noć upotpunio je koncert na kojem su članovi Daleke obale, Boris Hrepić Hrepa, Jadran Vušković i Zoran Ukić, izveli izabrane hitove, a u nekoliko pjesama kao im se pridružio prijatelj i kolega Neno Belan koji je, inače, na albumu “1999-2000” otpjevao pjesmu “Kurve”, ali i sve prateće vokale.