Sarajevo Jazz Fest

Sarajevo Jazz Fest, biser na dnu mora i pastorče na površini?

Muzika BiH Show Time

Značaj koji SFF ima za bh. kinematografiju i Sarajevo trebao bi, u muzičkom svijetu i isto tako za Sarajevo, jednako imati JFS, a slijedom toga i MESS, kao teatarski biser. Nažalost, nisu ravnopravni u percepcijama onih koji odlučuju o sudbini kulture.

Već neko vrijeme se kroz dio medija provlače insinuacije o gašenju Jazz Festa Sarajevo i odlasku iz BiH Edina Zubčevića, osnivača i direktora ovog, u internacionalnim okvirima, sve cjenijeg festivala. Potonjem je, valjda, doprinijela i površno protumačena nedavna vijest da je Zubčević izabran za ko-selektora Jazz Festivala Ljubljana u naredne dvije godine.

Da bi razjasnio dileme, danas se o tim pitanjima oglasio Edin Zubčević, na svom profilu, i svaki komentar njegovim riječima je suvišan. Objavu prenosimo u cijelosti.

a) Nigdje ja ne idem, previše volim Sarajevo i Bosnu da bih otišao – povremeni rad u inostranstvu je nužan iz egzistencijalnih i profesionalnih razloga.
b) Nismo najavili prestanak rada Jazz Festa nakon 2018. jer smo umorni, jer nam se više ne radi… imamo i želje i volje i znanja i iskustva. Međutim, nemamo gdje organizovati festival – pristup ionako malom broju prostora je svake godine sve teži, sve skuplji, sve nepredvidljiviji. Ove godine su nam praktično onemugućena 4 prostora (bkc, katedrala, vijećnica, pozorište mladih – svaki iz “posebnih razloga”).
c) Svi koji vole muziku i Jazz Fest Sarajevo mogu kupiti svoje ulaznice za predstojeći XX1. festival svaki dan u Domu policije.
d) Dušebrižništvo i “tuga” zbog “gašenja” festivala 2019. i slične “javne emocije” su šuplja priča.
e) Lično, nemam u prirodi ni predaju ni povlačenje, a ni traga od želje za odustajanjem u bilo čemu. Dok je nas i vas koji zaista volite muziku – biće muzike, već ćemo naći načina da idemo dalje, ali ponekad zaista osjetimo zamor od dugog puta u nigdje, mjesto u koje smo se svi mi skupa zaputili pa evo već preko XX godina putujemo.

Dodajmo ovome samo najavu nastupa na JFS 2017. jedne od velikih svjetskih zvijezda, Jamesa Blooda Ulmera, američkog jazz i blues gitariste, kojeg su opisali kao divlje originalnog gitarističkog heroja i najoriginalnijim nakon Jimija Hendrixa.