ugodno grijanje

Važno: kad je sobna temperatura preniska, a kad previsoka

Dome slatki dome Metropol Zdravlje

Puno se istraživalo kako temperatura utječe na ljude i bez obzira što je svaka osoba drugačija od druge, nekoliko nedvojbenih činjenica mogu vam pomoći pri pronalaženju idealne sobne temperature.

Svjetska zdravstvena organizacija, kao normalnu preporučuje sobnu temperaturu od 18 stepeni, odnosno 16 za one koji imaju problema s dišnim putevima i alergijama i 20 za starije ili bolesne.

Poznat je prirodni mehanizam za zdrav i kontinuiran san – prije nego zaspimo tjelesna temperatura drastično pada. Zbog toga je najbolje da soba za spavanje ima maksimalnu temperaturu od 18 stepeni kako bi tijelu bilo lakše da što brže postigne temperaturu na kojoj će najbolje spavati.

Neki voli spavati u potpuno hladnim prostorima, neki žele jako topao ambijent, no temperature ispod 12 i iznad 23 stepena dokazano ometaju san.

Prosječna optimalna sobna temperatura na radnom mjestu je 22 stepena, a statistika tvrdi da temperature iznad 25 stepeni ljude mogu učiniti letargičnim i negativno utjecati na produktivnost.

grijanje - previsoka temperatura i znojenje sobe

Više je nego uočljivo da sobna temperatura ima direktni utjecaj na nas i na naše raspoloženje. No, manje je uočljivo da se sobna temperatura ozbiljno odražava i na naš dom.

Na primjer, ako je sobna temperatura smanjena na 8 stepeni, zrak u sobi može apsorbirati samo 50 posto vlage. Ostatak se kondenzira i završava na vanjskim zidovima što unutar prostorija može potaknuti rast plijesni koje ne samo da štete izgledu zidova, već mogu donijeti probleme s disanjem.

Isto tako, previsoka temperatura može izazvati ”znojenje prostorije”što će opet potaknuti razvoj plijesni i razmnožavanje bakterija.

Bez obzira na temperaturu, važno je održavati zdravi protok zraka, pa bar jednom na dan dobro provjetrite cijelu kuću. Tako ćete spriječiti nastajanje vlage i održati svoje zdravlje.