Balet na ledu

Spektakularni ‘Balet na ledu’ drugi put otkazan u Sarajevu

Muzika BiH Show Time

Predstava Državnog baleta iz Sankt Peterburga u decembru prošle godine otkazana je u Sarajevu zbog redukcije vode i nemogućnosti formiranja ledene plohe, a sada zbog drugačije više sile, pa je prebačena u Tuzlu, gdje će biti izvedena 2. 12.

Balet na ledu već je gostovao minulih godina u ovim krajevima, od Zagreba 2010. do Varaždina, Novog Sada, Beograda i Banja Luke u kasnijim godinama, ali se Sarajlijama nikako ne da doživjeti taj svjetski popularni spektakl.

Prošle godine je, odmah poslije Banja Luke, predstava trebala biti izvedena u sarajevskog Zetri, ali nesretne redukcije vode bile su razlog njenog otkazivanja.

Budući da su stalno na putu po svijetu, produkcijski tim ruskog ansambla novi je termin našao tek 19. 11. ove godine, ali, avaj – Sarajevodisk, kao lokalni organizator, dobio je obavještenje da se zbog otkazivanja nastupa u Francuskoj i Hrvatskoj, svi datumi turneje u našem regionu moraju pomjeriti za kraj novembra i početak decembra.

Predstava u Banja Luci će se održati 30.11., a Sarajevo je dobilo termin 2. 12.

Iz Sarajevodiska su objavili: Kako je dvorana ”Mirza Delibašić” 1. i 2. decembra zauzeta, pokušali smo premjestiti događaj u Zetru, ali je zahtjev za rezervaciju dvorane, upućen Javnom preduzeću ZOI’84., odbijen bez navedenog razloga. Shodno svemu tome, a kako smo obavezni realizirati događaj, prinuđeni smo ga premjestiti u drugi grad. Grad Tuzla, na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i vodstvo dvorane Mejdan odreagirali su momentalno i pružili nam svu moguću podršku kako bi se ovaj jedinstveni program mogao realizirati i time obezbijedili kontinuitet turneje u ovom regionu.

Nije kome je namijenjeno, već kome je suđeno.

Tako će Tuzlaci 2. 12. uživati u jedinstvenoj predstavi čuvenog ruskog baleta, zanimljivog među ostalim zbog raskošne rasvjete i kostimografije koju čini više od 800 kostima s kojima u cijelom svijetu očaravaju posjetitelje na klizalištima, pozorištima i sportskim arenama.