Week 24/2018: Biserni niz – Les, Kolja, iZLET, BluVinil, Detour, Viena

Nova ploča Show Time

Iz ko zna kojeg razloga (ili je on, zapravo, poznat) većina više uživa u čitanju negativnih ocjena nego pozitivnih.

Minulu sedmicu, iako jeste ponudila niz (ispod)prosječnih uradaka, koji su dušu dali za ‘masakriranje’, ipak je obilježilo nekoliko odličnih singlova, redom najava novih albuma, a većinom su debitantski, što je nama bio motiv da ‘Barometar’ ovaj put ograničimo samo na njih. U ime optimizma i poticaja nekim novim kreacijama koje zaslužuju podršku.

Les: Malo mjesto

Tvrtko Hopek, frontmen zagrebačke rock grupe Les, kojeg mnogi vokalno uspoređuju s Urbanom, vrlo plodan je autor – potpisuje više od 60 muzičkih brojeva te glazbu za dva dugometražna filma i mnoge kazališne predstave. Članovi benda su: Siniša Vasilić (bubnjevi), Mario Radan (bass), Luka Iverac (viola, ky’z), Marko Dragičević (gitara) i Tvrtko Hopek Les (vokal). Cijeli paket – muzika, tekst, aranžman, produkcija, video spot – zaslužuju najvišu ocjenu.

Nikola Pejaković Kolja: Svaku noć je isti mrak

Gitarista i pjevač Nikola Pejaković-Kolja, Banjalučanin sa beogradskom adresom, singlom “Svaku noć je isti mrak” najavljuje novi album “4 prsta” koji treba izaći početkom ljeta. Zanimljiva je informacija da je to jedna od samo dvije stvari na kojima svira stari Koljin prateći bend Grobovlasnici (gitara Voja Aralica, klavir Ivan Aleksijević, bubanj Dejan Momčilović, bas Nikola Usanović i akustična gitara Dario Gajić), a ostalih čak 17 pjesama snimljeno je sa bendom u nešto drugačijoj postavi, o čemu Kolja kaže: “Moj bend više ne nosi ime Grobovlasnici, niti Smak Belog Dugmeta. Ovo je relativno nova postava i okupljena je oko novog albuma koji se zove ‘4 prsta’, tako da bi se i bvend mogao nazvati tako”. Prvi singl (za ostale pjesme još ne znamo) je stari dobri ritmični rock-blues. Odličan.

iZLET: Čaroban otok

ocjena dobroZagrebački kvartovski bend (što bi trebala biti finija verzija garažnog rocka), čiji je osnovni moto’zabava’, drugim singlom ”Čaroban otok” nas uvodi u novi album ”Kaj fali?”, koji prema planu stiže u jesen 2018. godine i ukupno će imati 14 pjesama snimljenih s Lukom Tralićem Shotom kao producentom. Braća Kumerle, Toni (vokal, gitara) i Petar (bubanj i glas) su iZLET i ”Čaroban otok” je simpa stvar.

BluVinil: Julija

Rino Miorin, Filip Knežević, Bruno Jakelić, Luka Načinović i Matej Nakić čine studentski pop-rock sastav, koji postoji dvije godine i s novim brojem za sada imaju tri singla. Prati ih oznaka da su retro bend modernog prizvuka i to jeste upravo to, a zvučnu sliku uobličio im je veteran produkcije Srđan Sekulović Skansi. U poplavi bezličnih ‘ni pop ni rock’ ovo ne zvuči loše, dapače.

Detour: Vikend

Pop grupa Detour je 12 godina na sceni (prethodno su bili Yammat) i uz istoimeni prvijenac iz 2016. bili su među prvim lastama koje su najavljivale novu, moćnu pop generaciju, bogatijeg i raznovrsnijeg zvuka, kao moderniji (logično) nastavak naslijeđa slavnih pop grupa iz ’80-ih. To su Detour razvijali svakim novim izdanjem, a ”Vikend” je četvrti singl s predstojećeg petog studijskog albuma ”TourDetour” čiji je izlazak najavljen za jesen.

Viena: Još jednu noć

Osim da iza benda stoji kantautor Daniel Crnošija, nema puno podataka o novom muzičkom imenu koje se se pojavio na hrvatskoj sceni kao sastav Viena. Pjesma “Još jednu noć” prva je najava za njihov debitantski album “Mea Culpa”. Pjesma je OK, zanimljiva, više je od prosjeka, ali posebno smo je uočili zbog pjevanja i akcentiranja slogova, koje u prvom dijelu pjesme zvuče kao da slušamo imitatora Džonija Štulića. Što ipak nije razlog za lošu ocjenu samog broja.