Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

 karadjordjeva-snicla

Nedjelja: Karađorđeva šnicla & torta Pavlova

Tvorac čuvene Karađorđeve šnicle je Titov kuhar, Milovan Mića Stojanović. Ovo pikantno jelo od šnicle i kajmaka, nastalo je davne 1956 godine, a ime je dobilo po dinastiji Karađorđević. Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno, kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet, za koji kuhar Mića nije imao dovoljno sastojaka. Želeći impresionirati gošću, iskoristio je šniclu i kajmak, te napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvijezde. Kasnije je saznao da je gošća bila Tamara Broz, snaha Josipa Broza Tita.

Prilagođene varijante originalne karađorđeve šnicle postoje u gotovo svakom gradu – i nazvane baš po tom gradu (zagrebački odrezak, travnička šnicla itd)

Karađorđeva šnicla

Sastojci: 500 gr. telećih odrezaka, 100 gr. kajmaka, 2 jaja, so, prezla, ulje.

Priprema: Teleće odreske potucite čekićem za meso. Na svaki odrezak stavite kašičicu kajmaka, zarolajte je i dobro pričvrstite čačkalicama. Uvaljajte u razmućena posoljena jaja, zatim u prezlu i pržite na zagrijanom ulju dok ne porumene. Nakon prženja izvadite čačkalice i servirajte, a možete ih poslužiti sap ire krompirom ili rižom.

 torta pavlova

Torta Pavlova

Vjeruje se da je torta Pavlova poslastica, koja je napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove, koja je tokom 20-ih godina prošlog vijeka boravila u Australiji i na Novom Zelandu. Zanimljivo je da se Australija i Novi Zeland već gotovo 100 godina “bore” oko prevlasti nad ovom tortom. I jedni i drugi bi da prigrabe autorska prava. Čini se ipak da je veća vjerovatnoća, da je poslastica prvi put napravljena na Novom Zelandu.

Sastojci: 4 bjelanjka, 140 gr. šećera, 90 gr. šećera u prahu, 1 kašičica gustina, 1 kašika jabučnog sirćeta, 250 gr. šumskog voća (kupine, maline, jagode, borovnice), 200 ml. šlaga, 150 gr. čvrstog jogurta, 1 kašičica ekstrakta vanilije.

Priprema:
Rernu zagrijte na 140 stepeni. Na pleh za pečenje stavite masni papir, na koji se stavi naopačke okrenuti tanjir i okružite ga olovkom, tako da dobijete kružnicu unutar koje se nanosi snijeg od bjelanjaka. Područje kružnice lagano namažite maslacem. U staklenoj posudi mikserom istucite bjelanjke sa običnim šećerom, zatim postepeno dodajte šećer u prahu, gustin i sirće, te miksajte još par minuta dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zagladite je tako da dobijete dojam valova. Smjesu stavite peći u rerun oko 60 minuta. Nakon 60 minuta pečenja, otvorite rernu i ostavite smjesu još 10-ak minuta da miruje, nakon čega je izvadite i pustite da se ohladi. Postupak ponovite još dva puta, da se dobiju tri kore. Umutite šlag, dodajte ekstrakt vanilije i čvrsti jogurt. Tako dobivenu smjesu nanesite na tortu i na nju posložite šumsko voće, koje je stvar izbora i stavite ono koje volite.