Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

jaja-benedict

Utorak: Jaja Benedikt

Iako jaja praktikujemo za doručak, ne postoji razlog da ih ne pripravite i za ručak. Prema jednoj verziji, jaja je izmislio Lamuel Benedict koji je u poznatom hotelu Waldorf u New Yorku, naručio ovakva jaja da mu pomognu protiv groznog mamurluka. Prema drugoj verziji, ova jaja su prvi put napravljena za američkog finansijera LeGrand Benedicta.

Sastojci: (za vodu) 1 l. vode, 1 dl. sirćeta, 1 lovorov list, 4-6 klinčića, 10-ak zrna crnog bibera, 1 kašika šećera.

Tost, jaja, puter i šunka.

Priprema:
Sve sastojke za vodu ubacite u šerpu i kada prokuha, kuhajte još 10 minuta na srednje jakoj vatri. Jaje pažljivo razbijte u kutljaču za vađenje supe i polako spustite u vodu, čim brže to napravite i sa ostalim jajima, da bi se sva približno isto kuhala (3-4 minute) na laganoj vatri da se ne raspadnu. Deblje šnite šunke prepržite na puteru, a tost ispržite u tosteru da bude hrskav. Stavite šunku na tost i na nju jaje koje ste izvadili rupičastom viljuškom. To je sva mudrost poširanih jaja.

Prilog: salata po želji.