Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

 gong-bao

Petak: Piletina Gongbao ili Kung Pao

Vjeruje se da je jelo nazvano prema Dingu Baozhenu, guverneru provincije Sečuan. Gongbao je naziv njegove titule, što znači “čuvar planete”. U doba kulturne revolucije, ovaj naziv je bio zabranjen I preimenovan u hongbao jiding, odnosno popržene kockice piletine, a zadnjih 30-ak godina opet se koristi ime Gongbao.

Sastojci: 400 gr. pilećih prsa, 2-3 komada mrkve, 2-3 mlada luka, 3 režnja češnjaka, 1 komad đumbira, 100 gr. kikirikija, 1 komad crvene paprike, 1 komad svježe zelene paprike, 500 gr. riže, soja sos, sirće, gustin, so i šećer.

Priprema:
Meso isjeći na kockice, iste veličine kao i povrće. Posoliti i so dobro utrljati u meso, te dodati 2-3 kašike soja sosa, što takođe treba dobro utrljati. Utrljati još pola kašike gustina i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Mrkvu, đumbir i češnjak narezati na kolutiće, a mladi luk i papriku na kockice veličine kao i meso. Napravite umak od: 4 kašike soja sosa, 3 kašike vinskog sirćeta, 3 kašike vode, pola kašike šećera, malo soli i pola kašike gustina. Na ulju lagano propržiti meso nekoliko minuta. Dodajte đumbir, češnjak, mrkvu, mladi luk i propržite sve zajedno s mesom još nekoliko minuta. Nakon toga dodajte paprika i sasvim lagano pržite još 2-3 minuta. Dodajte umaka po želji i dobro promiješajte, nakon čega dodajete kikiriki I pržite još 3-4 minute. Poslužite uz kuhanu rižu.