Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

 cezar-salata

Srijeda: Cezar salata sa piletinom

Ova zelena salata sa prženom piletinom ime nije dobila po starorimskom vladaru, već po meksičkom ugostitelju Caesaru Cardiniju (porijeklom Talijan), koji je bio poznat kao maštovita osoba koja je svojim gostima voljela služiti male zalogajčiće na zelenom lisnatom povrću, što je 1924 god., rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a “ukrali” su recept i prenijeli ga u Hollywood, odakle se proširio u ostatak svijeta.

Sastojci: 1 glavica kristal salate, 300 gr. pečenih pilećih prsa, 3 režnja usitnjenog češnjaka, malo maslinovog ulja, sok od jednog limuna, malo soli i bibera, 5-6 kašika majoneze, 2 šake krutona (popržene kockice hljeba ili tosta), 2 kašike worcestershire sosa (ako ga volite), malo svježeg parmezana.

Priprema:
Salata se priprema neposredno prije posluživanja. Salatu sitno isjeckati, dodati malo maslinovog ulja i češnjak. Piletinu ispeći, salatu politi limunovim sokom, sosos, dodati toplu piletinu i majonezu, posoliti, pobiberiti, te na kraju dodati krutone i posuti grubo naribanim svježim parmezanom.