Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

 pasta alfredo

Četvrtak: Pasta Alfredo

Jedan od najpoznatijih talijanskih kuhara Alfredo Di Lelio, bio je zabrinut za zdravlje svoje supruge Ines, koja je u trudnoći imala velike mučnine. Da bi smirio njen želudac i dao joj snagu, kuhar je 1914 godine, običnu tjesteninu pomiješao sa maslacem, pavlakom i parmezanom, te tako stvorio svjetski poznati sos koji danas nosi njegovo ime.

Sastojci: 500 gr. tjestenine, 2 ½ šolje pavlake za kuhanje, ½ šolje soka od limuna, 8 kašika putera, 2 šolje parmezana, 2 kašičice rendane kore limuna, prstohvat rendanog muškantnog oraščića, so, biber.

Priprema:
Tjesteninu stavite u posoljenu ključalu vodu i kuhajte dok ne omekša, povremeno miješajući oko 4 minute. Nakon toga je procijedite. U velikoj tavi pomiješajte 2 šolje pavlake i sok od limuna, dodajte puter i miješajte na umjerenoj vatri dok se puter ne otopi. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 3 minute i maknite sa vatre. Sosu dodajte kuhanu tjesteninu i sjedinite. Dodajte preostalu pavlaku i parmezan, a zatim limunovu koru i oraščić, so i biber. Na umjerenoj vatri miješajte tjesteninu, dok se sos ne zgusne, otprilike jedan minut.