Energetska efikasnost: štedi prvo za sebe, da bi štedio za svijet

Metropol Samo urbano

Energetska efikasnost mnogima se čini kao nešto imaginarno, o čemu brigu trebaju voditi ‘tamo neki veliki u svijetu’, a zapravo sve počinje u našem domu.

U Bosni i Hercegovini na djelu je GED projekat (Zeleni ekonomski razvoj) koji finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zvuči kao nešto daleko i presloženo da bismo o njemu razmišljali kao dijelu naše svakodnevice?

Moguće, pogotovo kad čitate konstatacije kao ”fosilni energetski resursi, kakvi se najčešće koriste u Bosni i Hercegovini i njihova eksploatacija, predstavljaju problem za očuvanje okoliša za buduće generacije”.

No, priča je sasvim drugačija kad se u temu održivosti energetskog bilansa cijele planete uvede prva među najznačajnijim tvrdnjama: sudbina planete zavisi i od ponašanja stanovnika, svakoga od nas ponaosob. Upravo tu leži suština GED projekta – da je potrebno mijenjati navike i svijest o korištenju i potrošnji energije.

Racionalnom i efikasnom potrošnjom energije u domaćinstvu smanjujemo i utrošak energije. Na taj način se dodatno ostvaruju i finansijske uštede, osigurava ugodnije stanovanje i sve to, naravno, doprinosi zaštiti okoliša.

Kada posjetite stranicu www.ged.ba, naći ćete rubriku savjeta za energetsku efikasnost u stanovima, kućama, na radnom mjestu, pa saznati na koji način u svom kućnom budžetu, uz neke jednostavne i naizgled sitne odluke, možete uštedjeti značajan novac.

Spomenimo tri od deset zlatnih pravila za domove.

Savjet za pravilno provjetravanje prostorija sasvim je suprotno od onog što su nam davno kazivali stariji – da promaja ubija. A prostorije treba provjetravati upravo tako što ćete maksimalno otvoriti prozore i napraviti promaju, zrak će se brzo izmijeniti, a neće doći do osjetnog hlađenja zidova i obzirom da zrak nosi malo toplote, gubici energije će biti minimalni.

Prilikom nabavke kućanskih aparata obratite pažnju na njihov energetski razred. Televizor može trošiti 200 Wh, ali i 30 Wh energije svaki sat. Uz prosječno korištenje TV-a od 4 sata dnevno, trajna godišnja ušteda sa TV-om koji troši manje energije iznosi oko 40 KM

Dalje, frižidere i zamrzivače treba postaviti na što hladnijem mjestu u kući, nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera, te izložene Sunčevom zračenju. Namirnice iz zamrzivača ostavite da se odlede u frižideru, a kad toplu hranu namjeravate zalediti, prije toga je ohladite na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa je tek onda spremite u zamrzivač. I, napokon, smanjite vrijeme uzimanja namirnica iz frižidera i zamrzivača na minimum. Ove sitne promjene navika uštedi se 60-80 KM godišnje.

Pogledate li i ostalih sedam zlatnih pravila, lako ćete doći do računice u svom budžetu – recimo, da ćete uštedjeti za neke ‘šok troškove’, kao što je opremanje djece za novu školsku godinu ili godišnji odmor.

To je taj način na koji svako od nas ostvaruje onaj veliki cilj – energetski bilans cijele planete.

Kako bi se što više ljudi upoznalo sa efikasnim načinima upotrebe energije u domaćinstvu, GED projekt je i putujući projekt.

Nedavno su u Tuzli (29. 9.) i jučer u Zenici (6. 10.) organizirana praktična predavanja, koja po riječima Elvisa Hadžikadića, menadžera projekta, nailaze na sve veće zanimanje običnih ljudi.

Raduje nas veliki odaziv građana na edukativne događaje koje organizujemo širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način upoznajemo građane koje mjere mogu primijeniti u svom domaćinstvu, dajemo im praktične savjete o pametnoj upotrebi energije i kako mogu ostvariti značajne uštede u svom kućnom budžetu,kaže Hadžikadić.

Sljedeći edukativni događaji će biti održani i u Širokom Brijegu, Banjoj Luci, Doboju i Trebinju.