Menu sa imenom i prezimenom

Coolinarka Metropol

riblja čorba

Subota: Riblja čorba & govedina Stroganoff

Iako ime riblje čorbe nije dobilo ime prema poznatoj rock grupi, a ni grupa po ovoj čorbi, bilo nam je zanimljivu uvrstiti je u ovaj menu slavnih. Govedina Stroganoff, pak, nazvana je prema ruskom grofu Pavlu Stroganoffu, istaknutom vojskovođi u Napoleonskim ratovima.

Riblja čorba

Sastojci: 3 srednje glavice luka, 1 veća mrkva, 2 srednje pastrmke, 1 čaša pasiranog paradajza, 1 kašika brašna, peršunov list, so, vegeta, biber, lovorov list, ljuta i slatka mljevena paprika i ulje.

Priprema:
Luk sitno nasjeckati i malo propržiti na zagrijanom ulju. Zatim dodati narendanu mrkvu, te vrelu vodu taman da pokrije povrće i lovorov list. Na laganoj vatri dinstati povrće, a stalno doljevati vrelu vodu dok se luk ne raspadne. Kada je luk gotov, naliti oko 2 litre vode, dodati ribu izrezanu na veće komade i vegetu. Kuhati oko 15-ak minuta, dok se riba ne skuha, ali paziti da se ne raspadne. Ribu izvaditi i povaditi kosti. U drugu posudu staviti kašiku brašna i začine, razrijediti sa pasiranim paradajzom i sipati u čorbu. Kuhati još par minuta i na kraju vratite ribu.

 beef-stroganoff-govedina-u-umaku

Govedina Stroganoff

Sastojci: 3 kašike putera, 1 veći crni luk, 800 gr. govedine (filet mignon), 4 kašike isjeckanog peršuna, 1 kašika senfa, prstohvat šafrana (natopiti u hladnoj vodi), 1 šolja kisele pavlake, so, biber, 2 šolje isjeckanih gljiva, 500 gr. tjestenine, 3 šolje goveđeg temeljca, ½ šolje konjaka (nije obavezno).

Priprema:
Izdinstati luk, dodati meso i propržiti ga. Dodati so, peršun, senf i vodu. Kuhati na srednjoj vatri oko jedan sat. U posebnoj posudi ispržiti gljive i dodati ih mesu kada bude skuhano. Nakon toga dodati kiselu pavlaku, promiješati i kuhati još 5 minuta. Šafran koji smo natopili u hladnoj vodi, dodati jelu na samom kraju. Tjesteninu skuhati i poslužiti je prelivenu Stroganoffim.