Peppa Pig, nepoželjno prase. Ili – valjaju li nam se djeca u zamišljenom ili stvarnom blatu?

Metropol Samo urbano

Stara je to dilema, otvorena još davno s nasilnim mačkom iz serijala Tom & Jerry: jesu li svi crtani filmovi samo lijepe i nježne priče, poželjne za odgoj djece? No, šta je s mentalnim nasiljem iz stvarnog života?

Jedna samo usputna naznaka da sve više naše ovdašnje djece tetama u vrtićima otkrivaju kako im roditelji brane gledanje crtanog serijala ”Peppa Pig” podudarila se sa agencijskom objavom iz bijelog svijeta.

Kineska internetska platforma Douyin uklonila je 30.000 video klipova britanskog crtanog filma “Peppa Pig” jer je ocijenjeno da je “subverzivan” i da je postao ikona ljenština i antisocijalne omladine, objavio je list Global Times.

Zanimljivo je da se serija u Kini, sa sinhhonizacijom na mandarinski jezik, prikazuje više od deset godina, a krajem 2017. počela je rasti popularnost među omladinom starijeg uzrasta i u prodaji su se pojavili brojni suveniri i odjeća s likom popularnog ružičastog praseta.

No, “Narodni dnevnik”, glasilo vladajuće Komunističke partije, prije nekoliko dana se obrušio na štetni utjecaj komercijalizacije Peppe i stvaranje zavisti među djecom, dok neki mediji prenose navode roditelja o neprimjerenom ponašanju djece, koja ohrabrena crtanim filmom, “grokću i skaču u barice”.

Još prije 7-8 godina mediji su prenosili prigovore roditelja u Velikoj Britaniji ali i diljem svijeta, koji su počeli osuđivati sadržaj crtića ”Peppa praščić”, smatrajući da glavni lik ima negativne osobine koje djeca počinju oponašati.

Vratimo se našem ‘Peppa Pig’ groktajuće-kaljužnom problemu.

Ni ovdašnji roditelji očigledno nisu oduševljeni crtanim filmom, ali kako njihova djeca žele oponašati vršnjake iz nove, preko noći nastale tajkunske kaste ili o osobinama koje djeca poprimaju gledajući brojne stvarne likove što svakodnevno paradiraju malim ekranima – tetama u vrtićima ne šalju poruku.

Jeste, lakše je na kraj izaći sa imaginarnim likovima. Tu je dovoljan samo on-off prekidač.