Zamrznuto meso ili povrće brže će se otopiti u hladnoj vodi (ne vrućoj!).
Ukoliko meso koje ste kuhali nije omekšalo, probajte u juhu ili umak dodati malo sode bikarbone.
Da pečenje bude mekano i sočno probajte ga za vrijeme pečenja podlijevati konjakom ili pivom.
Suho meso zna biti vrlo slano. Da biste izvukli višak soli, tokom kuhanja nekoliko puta odlijte vodu i dolijte čistu, opet vruću.
Pečete li kobasice na masnoći, prije pečenja izbockajte ih vilicom kako ne bi pucale.
Pileće meso će biti sočno ukoliko ga istrljate limunovim sokom.
U mrvice za pohanje možete dodati malo isprženog sezama.
Pržite li piletinu na masti ili na maslacu, prskanje ćete spriječiti ako u masnoću stavite malo brašna ili soli.
Ukoliko na vrh pileta koje pečete zataknete vilicu na kojoj je kriška smrznutog maslaca pile će dobiti još ljepšu, zlatnu koricu.