Umro Želimir Altarac Čičak

In memoriam Muzika BiH Show Time

Jutros je u Sarajevu preminuo Želimir Altarac Čičak, jedan od regionalno najpoznatijih promotora sarajevske rock scene.

Vijest je objavila njegova supruga Edina Gugać, navodeći da je Altarac preminuo na KCUS-u gdje je ranije bio hospitaliziran zbog zdravstvenih problema, a zatim se zarazio i koronavirusom od čijih posljedica je i preminuo.

Želimir Altarac Čičak (rođen 1947. godine u Sarajevu) bio je DJ, urednik i voditelj mnogih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicista i animator rock kulture.

U muzičko-poetskim perfomansima u drugoj polovini šezdesetih godina nastale je klica njegovog pjesničkog angažmana s kojim će se pročuti diljem zemlje, kada Želimir Altarac potpisuje stihove za neke od kultnih pjesama Indexa, “Negdje na kraju u zatišju”, “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” i “Svijet u kome živim”, neformalnu koncertnu himnu sarajevske grupe.

Kao novinar i muzički kritičar objavljivao je tekstove u “Našim danima”, “VEN-u”, “Večernjim novinama”, “Oslobođenju”, “Džuboksu” i “Rocku”.

Od 1984. do 1992. bio je urednik muzičkih programa u sarajevskom Domu mladih i u tom razdoblju pokrenuo tradicionalne programe “Festival pop-rock grupa BIH – nove nade nove snage” i “Yu heavy metal fest”.  

U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju “Zid” uređuje i vodi emisiju “Rock ‘n’ roll radio”. Organizirao je prvi poslijeratni koncerta Indexa u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, 2. i 3. februara 1996.

Objavio je knjigu “Antikvarnica snova” autobiografiju/monografiju u kojoj svjedoči o najvažnijim trenucima svojeg angažmana i razvoja sarajevske i ex-Yu pop-rock scene od početka 1960-ih.

Među brojnim priznanjima, Želimir Altarac Čičak je dobio Spomen-plaketu Grada Sarajeva (1980.), Zlatnu medalju rada (1983. Predsjedništvo SFRJ), Estradnu nagradu BiH (1990.) i Nagradu Davorin (2002. Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture), a u decembru 2020. godine proglašen je Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Šta je Čičkova ‘Antikvarnica snova’?