SFF Open Air

Objavljen cjeloviti program SFF-a, koji uključuje 6 odličnih muzičkih filmova

Film & Foto & TV Show Time

Ove godine Sarajevo Film Festival, od 10. do 17. 8., čini rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja, objavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra pred predstavnicima medija u kinu Meeting Point.

“Mislim da smo napravili najbolji program koji daje uvid u sve ono najbolje što se događa u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu”, rekao je Purivatra.

“Posebno je važno istaći da ove godine imamo 52 svjetske i 23 međunarodne premijere što govori o povjerenju koje producenti i reditelji imaju u SFF”, rekao je Purivatra.

Festival će biti otvoren projekcijom filma “Hladni rat” reditelja Pawela Pawlikowskog, a prikazuje se u popularnom Open Air programu, u koji su još uvršteni “Divlji život” reditelja Paula Danoa, “Svi znaju” reditelja Asghara Farhadija, “Kapernaum” rediteljice Nadine Labaki, “Dogman” reditelja Mattea Garronea, “Anđeo” reditelja Luisa Ortega, “Sink or swim” reditelja Gillesa Lellouchea i “The Spy Who Dumped Me” rediteljice Susanne Fogel.

“Ove godine u Open Airu imamo program koji je uglavnom zasnovan na najboljim filmovima Cannesa”, naglasio je Purivatra.

Iz sadržaja ovogodišnjeg SFF-a izdvajamo i Summer Screen program, kojeg čini 6 atraktivnih muzičkih filmova.

Među njima su ”Matangi/Maya/M.I.A.” (film o životu Matangi, pjevačice i pop-ikone poznate pod umjetničkim imenom M.I.A.)Ljeto” (o rock sceni ranih 1980-ih u tadašnjem SSSR-), ”Čovjek koji je ukrao Banksyja” (The Man Who Stole Banksy), Shut Up and Play the Piano” (o Chillyju Gonzalesu, Grammyjem nagrađenom kompozitoru, virtuozu na klaviru i zabavljaču), ”Grace Jones: Bloodlight and Bami”, te ”Whitney”, senzacionalni dokumentarac o Whitney Houston i njenoj porodici, koji će sigurno privući najveću pažnju publike.

Film zadire iza tabloidnih novinskih naslova i baca novo svjetlo na nevjerovatan tok njenog života. Oscarom nagrađeni reditelj Kevin Macdonald poslužio se nikada ranije viđenim arhivskim video materijalom, ekskluzivnim muzičkim demo snimicima, rijetkim snimcima njenih nastupa, audio arhivom i originalnim intervjuima s osobama bliskim s Whitney Houston.

Uz objavu sadržaja, danas počinje i online prodaja ulaznica putem festivalske web stranice, a fizička prodaja počinje 3. 8. u Box Officeu koji će i ove godine biti smješten u BKC-u Sarajevo.

Cjelokupna lista filmova iz svih programa dostupna je na ovom linku.