Grace Jones

Glamazonka, muzička i modna ikona Grace Jones na Exitu 2018!

Muzika - regija Show Time

Nesumnjiva ikona pop kulture, umjetnica koja već 40 godina ostavlja neizbrisivi trag, ‘glamazonka’ koja je uvela avangardnu umjetnost i visoku modu u svjetske muzičke tokove za sada je najveće ime ovogodišnjeg Exita.

Za nepuna dva mjeseca Grace Jones će napuniti 70 godina (!) i, premda ne snima albume i filmove jednakim intenzitetom kao u ’70-ima i ’80-ima, njezina energija još fascinira poput djela koja stoje iza nje.

Nakon njenog nastupa na prošlogodišnjem Wilderness festivalu u Velikoj Britaniji, fascinirani novinar Telegrapha posebno je naglasio neiscrpnu energiju ’kosmičke Grace’, koja je s lakoćom vrtila hulahop punih 20 minuta bez prestanka, dok je istovremeno pjevala i publici predstavljala svoj vrhunski bend!

A ove godine kreće i na turneju, koja prati kino distribuciju dugo snimanog dokumentarnog filma “Grace Jones: Bloodlight & Bami“, o životu ove fascinantne art-rock aristokratkinje.

Naime, Grace Jones je Jamajčanka iz visokog društva, a karijeru počinje kao supermodel u Parizu i Njujorku, da bi 1977. otvorila i svoje muzičko poglavlje s prvim od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit ’’I Need A Man“, te fantastičnu obradu ’’La Vie En Rose“ čuvene  Edith Piaf! Nakon disko ere, počinje raditi sa slavnim reggae tandemom Sly & Robbie, koji kreiraju ultimativni hit ’’Pull Up to the Bumper“ – i svijet je već opčinjen s Grace Jones.

Zanimljiva je epizoda o pokušajima Lady Gage da ostvari saradnju sa Grace, koja je to odbila uz jasnu poruku: “Mlade pop zvijezde izigravaju pionire bez da stvarno nešto rizikuju”.

Takav stav mogla je iznijeti samo umjetnica koja je svim svojim muzičkim ili modnim transformacijama, ali uvijek uz jasnu estetsku konstantu, stalno provocirala, pa je jedna stvar sigurna – ovogodišnji EXIT jedna je od životnih prilika za domaću publiku da jednu od ikona doživi u svom punom sjaju na sceni.