ante perkovic i rundek

Sedma republika, kultna knjiga Ante Perkovića, opet je dostupna

Čitam Cooltura

Prva glazbena knjižara, zagrebački Rockmark, u sklopu istoimene biblioteke pripremila je novo izdanje knjige ”Sedma republikaAnte Perkovića, novinara, pisca, rock kritičara, kantautora ili, kako ga najčešće opisuju, multimedijalnog autora najšireg zahvata.

Prvi put objavljena 2011. godine, Perkovićeva knjiga je maštovita detekcija duhovnog i kulturnog prostora, koji se u Jugoslaviji, potpiren rock’n’rollom, stvarao u ’60-ima, kulminirao novim valom na prijelazu ’70-ih i ’80-ih, te se raspao zajedno s državom.

Kniga je vrlo brzo bila rasprodana, a prerana smrt Ante Perkovića, u proljeće 2017. godine, odgodila je drugo izdanje, koje je tek sada priredio Rockmark.

Ponovno dostupna, ”Sedma republika” je nadopunjena riječima prijatelja i kolega Dubravka Ivaniša, Darka Rundeka, Aleksandra Dragaša, Dragana Kremera, Petra Janjatovića te tekstovima pjesama koje odjekuju kroz autorovu priču.

”Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mom razumijevanju nje. Muzikalno pisano. Svirano.“ napisao je o knjizi Darko Rundek.

„Kad je umro, upadljivo je bilo koliko su mainstream mediji u Hrvatskoj izbegavali da spomenu Sedmu republiku. I u tom tragičnom trenutku, ruke su nepogrešivo ispisivale ono što misle da je podobno. Kao da mu čaršija nikada nije oprostila smiren, razuman ton knjige. Jednostavne istine koje je sa duhom i prefinjenom ironijom ispisao.“ zapisao je u pogovoru knjige autor Ex Yu rock enciklopedije Petar Janjatović.

Naslovnicu je još jednom dizajnirao splitski crtački genijalac Alem Ćurin.