Week 30/2018: Komuna, Garage In July, The Loudest Silence, Jasna Gospić

Nova ploča Show Time

Singl barometar 30. sedmice/tjedna u godini 2018. energijom najavljuje vrelije dane nego u dosadašnjem varljivom ljetu, ali donosi i jednu nježnu baladnu protutežu.

Komuna: Faraoni

Novi rock grupa Komuna, predvođena autorom i pjevačem Mirkom Šenskovskim Geronimom, objavila je četvrti singl “Faraoni” kojim najavljuje izlazak prvog albuma krajem godine. Na premijernom “Kad padnu mostovi” gosti su bili znameniti regionalni muzičari, Kiki Lesendrić, Tifa, Zele Lipovača, Toni Janković i Zoran Predin, a na ovom najnovijem to je, većini nepoznat, sjajni dječiji pjevački hor iz Beograda “RocHoir” predvođen Jovanom Obradović. Upućenih ih znaju po izvedbama svjetskih i domaćih rock klasika i poziv da pjevaju s Komunom odličan je Geronimov potez, i zbog njihovg pjevanja, ali i zbog simbolike, jer je tema pjesme zanimljiva poruka mladima kako da se odnose prema sve brojnijim domaćim ‘faraonima’.

Garage In July: Ostat ću mlad

Pjesma je jednostavna. Govori o mladosti. Ostati mlad za nas znači ne odustajati, ne padati u zamke odraslog svijeta, te ostati svoj.  Ne dati vremenu, navikama i nekim velikim promjenama u životu da nam uzmu ono što najviše volimo, a to je glazba. Bez obzira na sve i dalje biti na putu, rasti, svirati i razvijati se. Biti svjestan misije o kojoj su govorili Blues Brothersi.

Baranjski blues rock sastav Garage In July sam je najbolje opisao temu ”Ostat ću mlad” sa svog EP izdanja ”Sjaj u blatu” za koju su prije nekoliko dana predstavili video urađen od privatnih snimaka benda. Kratko, malo više od dva minuta, i energično, a nije nužno zamjerka što vokalni recitativ u sredini pjesme vuče na Bareta.

The Loudest Silence: Wake Up In My Dream

Sarajevski symphonic metal bend The Loudest Silence objavio je spot “Wake Up In My Dream”, što je pjesma sa nedavno objavljenog debitantskog konceptualnog albuma “Aesthetic Illusion”, koji se bavi temama o besmrtnosti ideja, snova, umjetnosti i ljubavi i, makar društvo ne prihvaća ili čak osuđuje, poruka albuma jeste da čovjek treba vjerovati u sebe i boriti se za svoje snove. Melodija, sviranje i pjevanje – dojmljivi.

Jasna Gospić: Bolujem

Sarajevska pop veteranka Jasna Gospić snimila je pjesmu ”Bolujem”, cover francuske šansone ”Je suis malade” iz ’70-ih, čiju je verziju, među ostalima, snimila francuska pjevačka zvijezda Dalida. Prijevod je napisala Jasna Šamic, a aranžmane uradio i produkciju obavio Sarajlija Marin Meštrović i sve skupa možemo ocijeniti jako dobrim uz konstataciju – šteta da iz bh. produkcije ne izlazi puno više ovakvih projekata.