Finiš Darwinove teorije – od majmuna do robota? Musk želi čipove u mozgu za novi stream muzike!

21. vijek Muzika - regija Muzika - svijet Muzika BiH Show Time Tehnologija

Dok cijeli planet bruji o teoriji zavjere po kojoj bi vakcina za koronu mogla sadržavati i opciju čipovanja ljudi, tehnološki magnat Elon Musk tvrdi da radi na implementiranju čipa u mozak kojim bi omogućio da muzika streama ravno u naš mozak. 

Slušalice će uskoro biti stvar prošlosti ako Elon Musk ostvari svoj naum, piše juče (21. 7.) američki online magazin Consequence of Sound.

Neuralink, startup koji je nedavno osnovao Musk, razvija ”kompjutersko-moždano sučelje” s namjerom da ”pomogne ljudima da budu u korak s naprednom umjetnom inteligencijom”.

Ideja je da se u mozak osobe “implantiraju žice tanje od ljudske dlake”. One bi bile povezane s vanjskim kompjuterom, ali cilj je da jednog dana veza između njih bude potpuno bežična.

Musk vjeruje da će njegov moždani implantat biti sposoban da prebacuje muziku direktno u naš mozak, a taj ambiciozni plan potvrdio je na društvenim mrežama. ”Ako implementiramo neuralink – da li možemo slušati muziku direktno sa naših čipova?”, tvitao je Musku kompjuterski ekspert Austin Howard, i direktor kompanija Tesla i SpaceX odgovorio je jednostavno ”Yes”.

Navodno su u okviru Neuralinka obavljeni ”uspješni” eksperimenti na miševima i majmunima, pa Musk planira 28. 8. otkriti mnogo novosti i kasnije na Twitteru plasirati nove informacije.

Consequence of Sound tvrdi da je pred Muskom još mnogo pitanja o funkciji tehnologije kao: Možemo li pjesmu čuti jednostavno razmišljajući o njoj? Trebamo li se pretplatiti na uslugu streaminga? U kojem bismo slučaju bili izloženi oglasima? Ako je tako, šta stoji na putu neovlaštenom pristupu u tehnologiju? Moramo li biti povezani s internetom da bismo čuli muziku ili ćemo hiljade pjesama prebaciti u naš mozak?

Dobrodošli u ostvareni Nightmare Stage by Željko Malnar… P.S. Naslovnu ilustraciju kreirala je redakcija američkog magazina. S porukom?