Festivalske (ne)prilike: Ferragosto otkazan, Exit reduciran, OK Fest još u pogonu

Koncerti Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Stalno mijenjanje epidemiološke situacije rezultira i stalnim mijenjanjem planova o realizaciji najvećih regionalnih open-air festivala.

Najveći udar doživljavaju programi koji su utemeljeni na velikim svjetskim imenima, zbog čega su već ranije otkazani IN Music, Ultra, svi događaji The Gardena, Zagreb Beer Fest, a nedavno i svi festivali na Zrću.

U Hrvatskoj je Ferragosto Jam najduže pokušao odoliti epidemiološkim izazovima, ali danas je objavljeno otkazivanje ovogodišnjeg izdanja predviđenog od od 5. do 9. 8., bez obzira što njihov line up čine mahom izvođači iz Hrvatske.

Što se Srbije tiče, Exit (13. do 16. 8.) još uvijek nije odustao od ovogodišnjeg izdanja, jer je spreman prirediti ga i sa smanjenjem kapaciteta od čak 90 %, a ne odustaje još ni Beogradski Beer Fest (20. – 23. 8.).

U Bosni i Hercegovini su ranije otkazani Sarajevo Beer Fest, Mostar Summer Fest, Zenica Summer Fest i tuzlanski Kaleidoskop, dok festivali predviđeni za sredinu, odnosno drugu polovinu osmog mjeseca nastavljaju pripreme za realizaciju događaja, očekujući povoljnije epidemiološko stanje.

Tako su na banjalučkoj tvrđavi Kastel od 13. do 15. 8. zakazani Banjalučki dani muzike (Yu Grupa, Riblja Čorba i Hladno pivo) , te 21. i 22. 8. Moto Fest čije su zvijezde Kerber, Galija, Van Gogh.

OK Fest na Tjentištu je prvobitni termin predviđen za sredinu ovog mjeseca ranije pomjerio na 14. – 16. 8. i izvođače ograničio samo na domaća imena (Urban&4, Zoster, Majke, Bajaga i Instruktori, Hladno pivo itd.) te nastavlja sve aktivnosti na realizaciji festivala u skladu sa svim epidemiološkim preporukama.