Jack White (GettyImages)

Jack White ‘The Stripes’ u ratu sa smećarskim muzičkim portalima. Čekamo domaće Don Kihote.

Brbljaonica Duhovito Ludometar

Šta ti misliš? Da li se Jack White, avatar svega starog, probudi svako jutro i provjeri Instagram? Koristi li Google Maps za navigaciju na svom konju ili ludom i potpuno obnovljenom modelu T? Da li je ikada čuo za TikTok? Da li je prolio suzu kad se Vine zatvorio? Kada dođe do promjene planova za predstojeću turneju, mogu li njegovi direktori, asistenti i ostali doći do njega direktno, ili moraju ostaviti poruku na mašini kod kuće? Da li Jack White ima mobilni telefon?

Yes! Just kidding. No!!!!!!!!

Tako je prije pola mjeseca, pun nadobudne mudrosti, pisao američki portal Spin.com o rock muzičaru Jacku Whiteu, nakon njegove izjave da ne koristi mobilni telefon i da ih ne dopušta na svojim koncertima.

Nakupilo se, valjda, puno sličnih epizoda, pa je Jack na svom Instagramu objavio sarkastično pismo svim časopisima i portalima koji su pisali dezinformacije o njemu i njegovu životu.

Pismo počinje direktnim obraćanjem portalu Spin, koji je još prije napisao da je Whiteova grupa The Raconteurs imala osmogodišnju pauzu u karijeri zbog njegove heroinske ovisnosti. Muzičar se cinično obraća i Pitchforku, Stereogumu, kao i ostalim, kako je naveo, “smećarskim sajtovima muzičkog novinarstva” zbog njihovog većeg fokusa na broj pregleda i clickbait naslove nego na činjenice.

Clickbait

Ni jedan naš muzičar (još) nije smogao snage da reagira na naslove brojnih sličnih ovdašnjih portala iz iste kategorije (clickbait je intencija autora da za svoj članak pomoću senzacionalističkog naslova navuče što više čitatelja). A mogli bi, skoro svakog dana.

Evo samo nekoliko bisera, velikih tema bez kojih bi saznanja o muzici bila vrlo siromašna:

Halid Bešlić se zahvalio Zlatanu Ibrahimoviću što sluša njegove pjesme

Dave Grohl pao s bine nakon što je popio pivo

Šminka u ladici, mozak na paši – Nina Badrić oduševila izdanjem bez šminke

Kim Kardashian legla u kadu pa pokazala grudi kroz mokru majicu

Ceca u Zagrebu je pobeda za umetnost

Na kratko se okupili Roger Waters i Nick Mason

A ovaj će vas posebno oduševiti – Loša u svom fazonu prošetao Sarajevom, nasmijan uprkos oblačnom vremenu – te, za kraj, tema koja je vrhunac primjera koliki idiot bi trebao biti svaki onaj koji se odluči otvoriti tekst pod naslovom Počelo demontiranje bine za novogodišnji koncert.

click-bait-example-website