Ultra Europe

Pametnom dosta: Zašto su Vlade Hrvatske i Crne Gore stale iza najvećih festivala?

Brbljaonica Show Time

Hrvatska Vlada jučer je usvojila zaključak o pomaganju splitskog Ultra Europe festivala do 2022. godine, dok je Vlada Crne Gore sa 300.000 eura stala iza Sea Dance festivala za početak trajne podrške tom projektu.

”Zbog njegovih velikih pozitivnih multiplikativnih efekata na hrvatsko gospodarstvo i promociju Hrvatske kao turističke destinacije” Vlada Hrvatske je odlučila finansijski pomagati splitski Ultra Europe najmanje do 2022.

Prije donošenja odluke, Ministarstvo turizma je naručilo studiju od Instituta za javne finansije, koja je potvrdila da ukupna potrošnja generirana Ultra Europe festivalom u 2017. iznosi 525 miliona kuna, od čega se čak 85% odnosi na potrošnju stranih posjetitelja. Prihod se ostvaruje od ulaznica festivala, smještaja, hrane i pića, te usluga prijevoza i odgovara otprilike doprinosu kojeg ostvare dva do tri značajnija investicijska projekta u turizmu.

I, voila, Vlada je odriješila kesu da priču još više razvije.

U isto vrijeme, Vlada Crne Gore otvorila je državnu kasu za Sea Dance festival u Budvi. Ne zbog nekakvog sitniša, već čak 300.000 eura.

Obrazloženje je jednako – radi ostvarenja interesa turističke privrede.

Da bi ga čak i poboljšali, organizatori su odlučili premjestiti festival u Buljaricu i održati ga u novom terminu, od 30. 8. do 1. 9., što će poboljšati turističku ponudu u post sezoni i donijeti više novca svima.

Akcenti ove dvije priče su na ”svima”, te na činjenici da ministri u vladama Hrvatske i Crne Gore ZNAJU za veliku korist koju mogu donijeti veliki festivali.

Pametnom dosta. U BiH imamo nekoliko festivala s mogućim velikim turističkim potencijalom (OK Fest na Tjentištu, Beer Fest u Sarajevu, Demofest u Banja Luci, Summer Fest u Mostaru, Kaleidoskop u Tuzli). Znaju li za njih ministri u ovoj zemlji? Ako je kojim slučajem odgovor potvrdan, znaju li za korist cijeloj zajednici od takvih događanja?

No, možda prebrzo preskačemo stepenice. Kada bi gradske vlade savladale ovo gradivo, neki zanimljivi lokalni festivali (ne samo muzički) mogli bi se razvijati u tom smislu, umjesto što dišu na škrge.

Sea Dance