Popularni leksikon: Šta je to mikrofonija?

GPS za dušu Popularni leksikon

Za uvod – bio je to google prije googlea: na ovim prostorima apsolutno najslavnija knjiga u formi popularne enciklopedije, ”1000 zašto 1000 zato”, odgajala je generacije i generacije znatiželjne djece, ali i odraslih.

Vojin Ančić sa grupom autora priredio je 1970-ih leksikon ”1000 zašto 1000 zato”, koji je kroz sve ove godine, uz nekoliko reizdanja, postao apsolutni bestseler među knjigama, kao jedinstveni sveznajući vodič za znatiželju, koji na pristupačan način obrađuje sve oblasti nauke, prirode, istorije, umjetnosti, sporta i zabave. I knjiga je i dalje popularna, bez obzira na brojne internetske varijante.

Ipak, u našem serijalu ”Popularni leksikon” Glas.ba će svake nedjelje objavljivati izbor najzanimljivijih tema upravo iz bogate internetske škrinje znanja.

Prva priča neka bude u skladu s našim preovladavajućim temama – Šta je to mikrofonija?

Definicija mikrofonije: to je tip povratne sprege (feedback), koju čini proces vraćanja dijela izlazne energija nazad ka ulazu uređaja koji obavlja konverziju energije.

Da bi se dogodio efekat mikrofonije, u lancu moraju postojati mikrofon, pojačalo i barem jedan zvučnik.

Ukoliko dovoljno približite mikrofon zvučniku i zatim kucnete u mikrofon, zvuk će otići preko mikrofona kroz pojačalo u zvučnik. Zvučnik emitira taj zvuk, koji opet dolazi do mikrofona. Mikrofon isti zvuk opet šalje do pojačala koje ga dodatno pojačava, šalje ga opet na zvučnik i tako mnogo puta sve dok ne čujete da se zvuk beskrajno pojačava u mnogostrukom prolasku kroz pojačivač.

U slučaju previše pojačanog mikrofona ili premalenog rastojanja između zvučnika i mikrofona, nakon određenog vremena se čuje glasan pišteći zvuk koji predstavlja posljedicu efekta povratne sprege i to se naziva mikrofonijom.

Frekvencija zvuka mikrofonije je najčešće vrlo visoka, a zavisi od rastojanja između zvučnika i pojačala, jer ovo rastojanje određuje koliko će brzo zvuk napraviti jedan krug u zatvorenom sistemu.

Na koncertima i u bilo kojoj drugoj prilici korištenja razglasa, mikrofonija je poguban problem. Da bi se izbegao efekat mikrofonije, najosnovnija preporuka je postaviti zvučnike ispred mikrofona. Postoje i druga rješenja, ali su ona već stvar obučenih inženjera tona i napredne tehnike.

S dopuštenjem Sveznan.com, autor Vuk Uskoković

Autor je profesor bioinženjerstva na Univerzitetu Illinois u Chicagu, gdje radi na istraživanju nanostrukturnih materijala. Diplomirao je fizičku hemiju na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao i nanotehnologije na postdiplomskoj školi Jožefa Štefana u Ljubljani.

Iduća tema: Čemu služi filmska klapa?