Bill Gould

Poznati rocker Bill Gould, očaran balkanskom kulturom, ima vlastitu rakiju – Yebiga

Duhovito Ludometar Zanimljivo

Neki slavni reperi pokrenuli su svoju modnu liniju, Metallica i Slipknot imaju vlastiti whiskey, a Bill Gould iz grupe Faith No More počeo je proizvoditi rakiju nazvanu po kultnoj prepoznatljivoj balkanskoj riječi – Yebiga.

Bill Gould, basista američkog alter rock benda Faith No More, s ponosom naglašava da je, putujući po svijetu sa svojim bendom, upoznao najrazličitije kulture i tradicije.

Tako je otkrio razne naše interesantne muzičare i grupe poput bosanske Dubioze kolektiv ili bosansko-američkog Kultur Shocka, ali i manje poznate, no atraktivne sastave kao što je slovenački ska punk / metal rock bend Elvis Jackson (čiji album Against the Gravity iz 2009. je i producirao).

Među potonjim nama je posebno interesantna Gouldova veza sa travničkom new age / progressive post-rock grupom Holographic Human Element.

Slavni američki muzičar je jedna od onih ‘prizemnih zvijezda’, pa može sasvim otvoreno izraziti oduševljenje radom ”tamo nekog malog muzičkog kolektiva iz Travnika”, kojeg sigurno nije znao naći ni na geografskoj karti, što je iskazao time da je uradio remix i mastering njihovog broja ”She Got Lost In Paris”.

BILL_GOULD_YEBIGA

Očaran balkanskom kulturom, Bill Gould je odlučio proizvesti vlastitu rakiju koju je nazvao – “Yebiga“ i o tome javnost prije dva dana izvijestio na Facebooku i drugim društvenim mrežama, objelodanjujući da se već može nabaviti u Santa Monici.

“Mnogi ovo ne znaju, ali, idući na turneje i putujući decenijama po Balkanu, postao sam veoma privržen poznatom alkoholnom piću koje se zove rakija. U toj oblasti se pravi stoljećima, ali se čini da većina ljudi u Americi ne znaju za nju; i ako znaju, izgleda da su upoznati samo sa gadnim stvarima”, rekao je Gould.

Sada bi mogli spoznati da ”Yebiga” može biti ugodno iskustvo.

Yebiga prva