Pobjednik BL gitarijade – Grin Bulz, lokalna ekipa koju i u tom gradu malo ko zna

Muzika BiH Show Time

Završni program manifestacije ”Dani muzike” u Banja Luci, koja u prva tri dana okuplja poznate izvođače, tradicionalno je ”Banjalučka gitarijada”, čiji smisao je otkrivanje talenata koji bi jednog dana i sami trebali postati poznati.

U tom kontekstu, uvijek je dobro ako revijalne smotre ‘slavnih’ mogu pratiti neka nova, nepoznata imena koja čine kontinuitet scene. Ponegdje su tzv. demo izvođači samo ukras zvijezdama što mame publiku, dok ”Dani muzike” u Banja Luci imaju poseban i hvale vrijedan pristup – atraktivnu manifestaciju završavaju s izdvojenim danom za nadmetanje ‘poletaraca’, kad njihovu pojavu na sceni neće zasjeniti ni jedan zvučni izvođač.

Banjalučke ‘Dane’ na platou ispred tvrđave Kastel ove godine su činili Racija, Osvajači, Riblja čorba, Edo Maajka (prvog dana), Loryen, Regina, Vojka V i Galija (drugi dan), te 5Rolej, Dinar, Helem Nejse, Pero Defformero i Zabranjeno pušenje (treći dan). Respektabilan program, svakako vrijedan velike pažnje.

Budući da svi izvještaju potvrđuju klasiku – svi izvođači su bili dobri i publika se odlično zabavila – mi ćemo više pažnje posvetiti četvrtom danu, ”Banjalučkoj gitarijadi”.

U programu,u nedjelju 30. juna, nastupili su lokalni bendovi Bez rikverca, Đepeto, Pod pritiskom, Grin Bulz, Melldown, Neki plavi mjesec i Ruster.

Dok je o najboljima odlučivao žiri (činili su ga organizator manifestacije Zoran Đurić, producent Dragan Marković te poznati banjalučki muzičari Tibor Tišma, Saša Obradović i Željko Karalić), na zadovoljstvo publike svirali su gostujući sarajevski hard rock sastav Starbridge i prošlogodišnji pobjednik Gitarijade, MultiCultus.

Starbridge na Banjalučkoj gitarijadi 2019
Starbridge na Banjalučkoj gitarijadi 2019

Obično je u ovakvim nadmetanjima stručni tim na mukama da izdvoji najbolje, no ove godine odluka je bila brza i jednoglasna – pobjednikom je prograšen rap kolektiv Grin Bulz.

Kako je za Glas.ba komentirao Tibor Tišma, ”oni su se, kao neka mješavina TBF-a i Marcella, pokazali jako finim iznenađenjem, zvučali su iznenađujuće zrelo za svoj skromni muzički staž i , premda nisam znao ni da postoje, iako su domaći ovdje u Banja Luci, sinoć su nas sve kolektivno izbili iz cipela”.

Ne čudi da za Grin Bulz ne zna ni većina muzičara. Njihova (ne)aktivnost na bendovskoj FB stranici, na kojoj se oglašavaju jednom mjesečno – a još na njoj, ni poslije dva dana, nisu oglasili pobjedu na Gitarijadi (?), te tek malo agilniji video kanal, ali sa vrlo malim brojem pretplatnika, ne daju obećavajuću sliku o ambicijama.

Ignja, Big Džo, Lil Đo i DJ Saka, kao četiri člana banjalučke rap ekipe, dobili su od iskusnih i cijenjenih kolega prvi, možda skroman i tek simboličan vjetar u leđa, ali, kao u svim sličnim prilikama, samo od njih zavisi kako će ga iskoristiti. Stara priča: sam talent nije dovoljan.