Live stage, press konferencija (foto FENA)

Live stage – i Sarajevo se priključuje trendu velikih ljetnih rock festivala

Muzika BiH Show Time

Na današnjoj konferenciji za novinare u sarajevskom Domu mladih, predstavljen je novi festival koji će u Skenderiji biti priređen od 26. do 28. 7. – uz besplatan ulaz!

Za tri dana trajanja, kako je objavio producent Adnan Mundžić, na festivalu, koji se zove Live stage, predviđen je nastup 27 pop, rock i electro izvođača, od istaknutih bh. imena Zabranjeno pušenje, Zoster, Crvena jabuka, Regina i Bolero, do regionalnih zvijezda kao što su Bajaga i Instruktori, Van Gogh, Hladno pivo, Kiki Lesendrić i Piloti.

Najavljeno je i da će s Mostarskom rock školom biti organizirane dnevne aktivnosti i mnogobrojne radionice, te da će festival imati i demo stage za predstavljanje mladih i talentiranih bendova, ali nije bilo riječi o načinu njihovog biranja.

Događaj ima potporu Gradske uprave Grada Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, čiji predstavnici su naglasili da očekuju njegov doprinos turističkom potencijalu metropole, a sliku ozbiljnosti projekta dali su i muzičari koji su se na presici obratili novinarima, Davor Ebner, Dražen Žerić, Kiki Lesendrić i Mišo Bartulica.

”Svi koncerti i druga dešavanja bi trebala da traju do tri ujutro i potpuno su besplatni, a nadam se da će događaj preživjeti prvu godinu, te da će postati tradicija”, istaknuo je producent Adnan Mundžić, čija agencija Stage Production inače stoji iza prošlogodišnjeg velikog povratka originalne ”Audicije” na scenu.

Live stage bi, dakle, pored sarajevskog Beer Festa, trebao biti ozbiljan znak pokušaja da se i Sarajevo (napokon) priključi trendu velikih ljetnih festivala, koji su već godinama vrlo značajan turistički mamac u svim zemljama regiona, ali i nekim bh. gradovima, poput Tuzle, Mostara i Banja Luke ili znamenitim turističkim lokacijama kao što je Tjentište.

Krasno, divno, ali ima tu jedna kvaka. Koliko god publici lijepo zvučalo da ne mora platiti ulaz, svaki festival, ako ima dugoročnu ambiciju, mora biti postavljen na komercijalne temelje. Sponzori i institucijski donatori su hiroviti, njihov novac je najnesigurniji i računati samo s njim, a ne na publiku koja želi platiti da gleda i sluša svoje favorite, uglavnom završava fijaskom.

Koji se često odražava na cijelu scenu.

Live stage program