Koji su uvjerljiviji o ‘bijegu iz bijede’ – još na svom Neozbiljni pesimisti ili Faul koji je već emigrirao?

Muzika - regija Show Time

Čuvena TheClash ”Should I stay or should I go?” (Ako odem, bit će problema, a ako ostanem, bit će duplo), iako ovdje i u ovo vrijeme ima sasvim drugi kontekst, postaje sve češći lajtmotiv u pjesmama muzičara u cijeloj regiji.

Sada već malo koji dan ne prođe da se ne pojavi neka pjesma o temi koja se prepoznaje kao alarmantna – mladi i najperspektivniji naraštaj iz BiH, Hrvatske i Srbije masovno napušta rodnu grudu.

Među najnovijima je singl koji objavljuje somborski ‘antiglobal etno punk’ bend Neozbiljni pesimisti, a da bi pojačali priču nazvanu ‘‘Bežim iz bede”, imaju poznatog gosta, Šemsu, frontmena Brkova.

Neozbiljni pesimisti su osmočlani sastav koji je svoju veselu muziku sa gorkim tekstovima već zabilježio na dva albuma, ‘‘Neka bude što biti ne može” (2010.) i “Omladinci kud’ ste pošli” (2012.), a ”Bežim iz bede” je najava novog albuma “Pametovanje iz provincije” koji će objaviti do kraja godine.

Oksimoronski naziv benda je odličan ‘alibi’ da se i najozbiljnije teme izraze na vedar način, u ovom slučaju melodijom karakterističnom ‘u tem Somboru’, čime se se samo pojačava dojam težine onoga o čemu pjevaju.

Faul
Bruno Marković & Faul

Druga, tematski ista priča, ima domaće korijene, ali stiže iz Irske.

Naime, Bruno Marković je autor, tekstopisac i idejni vođa muzičkog projekta Faul koji je u Zagrebu nastao 2010. godine, svirali su po klubovima i demo festivalima, objaviili nekoliko singlova te konceptualni EP “Plave kronike” – da bi ‘iz prve ruke’ Bruno proživio jedno od najvećih iskušenja svoje generacije: napustio je svoju zemlju i trbuhom za kruhom otišao u Irsku.

Generacijo izgubljena, iz rata rođena, dižimo se, zovu nas da pustimo svoj glas, sad urlamo na radio, da čujemo si glas… stihovi su iz ‘‘Buke”, u kojoj nema nikakve vedrine, koja je samo iskreni glas nekoga ko nije svojom voljom podijelio sudbinu mnogih mladih što su otišli jer nisu našli drugo rješenje.

Naše pitanje iz naslova ”Koji su uvjerljiviji na temu ‘bijega iz bijede’ – domaći Neozbiljni pesimisti ili Faul koji je već emigrirao?” samo je retoričko. Bili ironični ili mrtvi ozbiljni, rješenje egzodusa još se ne naslućuje.