PBO, Psihodelična blues opsesija

Dar koji se ne odbija – free download trećeg albuma Psihodelične blues opsesije

Muzika - regija Show Time

Gradić Sinj u splitskom zaleđu sve više se, u muzičkom smislu, nameće kao neobično gnijezdo u kojem se njeguju neki netipični i živahni ptići, što bi se, u ne tako dalekoj budućnosti, mogli visoko vinuti alternativnim nebom.

PBO ili Psihodelična blues opsesija nastaje još krajem 2011. godine kao potreba ”za neobaveznim radom na muzici koja služi kao ispušni ventil osobi koja je na turneji i ima veliku potrebu da se izrazi u jednom drugom ruhu”.

Ta osoba je Milan Mijač, bubnjar već vrlo znane sinjske grupe M.O.R.T., te istovremeno glavni čovjek nezavisne izdavačke kuće Juda Records, rođene u istom gradu prije nepune tri godine.

Alternativci i neka nova imena sinjsko-splitskog kraja, od M.O.R.T.-a do Špurijusa, eto i Billie Joan, pa Sinjski kulturni urbani pokret i njihov S.A.R.S. (sinjska alternativna rock scena) festival, sve je to bio spiritus movens za nastajanje Juda Recordsa, koji, osim lokalaca, počinje okupljati oko sebe i druge provokativne autore iz bližeg bh. okruženja (bihaćki Jall Aux Yeux, livanjski Andrija).

Juda Records je, logično, izdavač i trećeg studijskog albuma PBO, koji se premijerno predstavio u proljeće 2012. godine albumom prvijencem “Treća dimenzija ne postoji“, koji je bio predstavljen uglavnom na demo festivalima poput ST-arta i Dogana.

Sredinom 2015. pojavljuje se drugi album “Sve što nisam htio, dogodilo se!” snimljen sa nekoliko gostiju među kojima su klaviristica Borna Stanić, te John i Zvrk iz M.O.R.T.-a.

Aktuelni treći studijski album PBO-a “Neobične pjesme običnog psa” pojavio se danas. Album sadrži osam pjesama koje su u osnovi intimno-minimalistički urađene i stilski su protkane raznim žanrovima, od soula i boogie naznaka (”Teške riječi”) do gospela (”Molitva”) i stoner trip hopa sa primjesama funka (”Čovjeka, samo to”).

Neobične pjesme su, sasvim jasno izraženo, subjektivni i osobeni muzički svjetonanazor Milana Mijača, uokviren (nakon intro ”Predstavljam vam…”) s dva najupečatljivija trenutka, moćnom prvom pjesmom ”Čovjeka, samo to” i rijetkim primjerkom upečatljivog gospela u zaključnoj ”Molitvi”, za čiji posebno uzbudljiv ambijent je zaslužna Monika Grubišić Čabo sa svojim prekrasnim glasom.

Sve numere na izdanju su naizgled nepovezane, jer su obojene različitim raspoloženjima i upravo to neponavljanje jednog obrasca čini ga uzbudljivim rješenjem za koncept koji je vjerodostojno izražen upravo u nazivu benda – Psihodelična blues opsesija.

PBO najavljuje skorašnju turneju, do čijeg početka imamo dovoljno vremena detaljno ući u svijet ‘običnog psa’ i spremiti se za posebni ugođaj njihovih nastupa, budući da je album dostupan za stream na You Tube kanalu i download na Bandcampu.

PBO
PBO – nastup na nedavnom rođendanskom koncertu Vintage Inustrial Bara