Pakleni toranj

Zenička epizoda tajanstvene ‘Djevojke s perlama u kosi’

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Zenički hard rock bend Pakleni toranj, nepune tri godine poslije osnutka, snimio je materijal za prvi album, čijih osam brojeva je za sada postavljeno na You Tube kanalu, a među njima je prepjev hita Omege od prije 50 godina, pjesme s neobičnom sudbinom.

I Pakleni toranj je pomalo neobičan. Lider benda je Željko Stapić (profesor fizike po profesiji), jedan od rock veterana koji je muzičku karijeru počeo ranih 1970-ih u lokalnoj grupi Bom, a s njim u novu ekipu je ušao i bubnjar Zoran Grgić, njegov bendovski kolega i u tom davnašnjem sastavu. A uz njega je, pak, vezan rijedak kuriozitet: kada se prva postava Boma razišla, jer su se članovi priključili drugim sastavima, osnivač benda je Stapiću i Grgiću ime Bom – prodao.

Druga dva člana Paklenog tornja su dosta mlađi, pjevač Edin Sinanović (poznati voditelj na lokalnom radiju) i gitarista Amor Mulahalilović.

Bend već ima dvadesetak autorskih pjesama, među kojima su ”Novi dan”, ”Želim pobjeći”, ”Treći Njutnov zakon”, ”Da si sada tu”, ”Horoskop”, ”Košmar”, ”Visoko si letjela”, ”Čekam”, ”Silvija” i ”Nirvana” izabrane za debitantski album.

U ovoj priči zanima nas ”Nirvana”, prepjev pjesme “Gyöngyhajú lány” (engleski: The girl with pearly hair) mađarske progresivne hard rock grupe Omega, koja je objavljena 1969. godine na albumu ‘’10.000 lépés” i bila njihov jedini veliki internacionalni hit.

Spomenimo da uvodni recital u ”Nirvani” kazuje poznati zeničko-sarajevski kazališni i filmski glumac Miodrag Miki Trifunov.

Neobična je sudbina ”Djevojke s perlama u kosi”, kako se u vrijeme pojavljivanja kod nas često prevodio njen naziv (što je vjerovatno rezultat upravo takvog ‘modnog detalja’ u vrijeme hip generacije i djece cvijeća).

U ’70-ima su njene obrade snimili sastavi u brojnim zemaljama iza Željezne zavjese, u Bugarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Litvaniji, Rumuniji, ali i u Jugoslaviji, gdje je bila enormni hit. Ta verzija se pojavila, istina, puno kasnije, 1987. godine, na trećem i istoimenom albumu vojvođanske hard rock grupe Griva pod ispravnim naslovom “Devojka biserne kose”.

Zanimljivo je, međutim, da je pjesma bila vrlo zapažena i u Velikoj Britaniji te Njemačkoj, pa je Omega snimila verzije i na njihovim jezicima, ali su se pojavile i dvije njemačke obrade. Prvu je snimio pop pjevač Frank Schöbel iz tadašnje Istočne Njemačke kao “Schreib es mir in den Sand” (Napiši mi to u pijesku), a drugu slavni njemački hard rock bend Scorpions kao “White Dove” i objavljena je na koncertnom albumu ”Live Bites”, u proljeće 1995.

Potpuno nenadano, Omega i njihova ”Djevojka” planetarnu pažnju je dobila 2013. godine, kada je američka hip hop zvijezda Kanye West na hvaljenom albumu Yeezus snimio broj ”New Slaves”, u kojem se kao outro pojavljuje sempl “Gyöngyhajú lány” s vokalom Franka Oceana.

Broj je nominiran za Grammy kao najbolji rap song godine, a kritičari su ga ocijenili jednim od vrhunaca albuma, uz opis da je sempliranje Omege ”most cool” trenutak izdanja.

A onda je, u maju 2016., kao bomba odjeknula vijest da je autor pjesme Gábor Presser, klavijaturista i pjevač Omege, podnio tužbeni zahtjev protiv Westa težak 2,5 miliona dolara, jer nije bio potpisan na njegovom albumu.

Nakon neuspješnih pregovora između Pressera i Westa, koji je osporavao tužbu, njujorški sudija Lewis A. Kaplan je objavio da će pokrenuti pustupak. Samo dva dana prije zakazanog ročišta, 20. 3. 2017. je objavljeno kako je impresario hip hop zvijezde postigao izvansudski sporazum s mađarskim muzičarom. Detalji transakcije nisu objavljeni.

U međuvremenu, sa interneta su poskidane oficijelne objave ”New Slaves”, a ostali su tek tragovi koje je publika snimila na koncertima prije sudskog spora.