The Who

The Who najavljuje: novi album kao pitanje ponosa

Muzika - svijet Show Time

U trenutku dok se spremaju za sjevernoameričku ”Moving On” turneju, za 29 koncerata od 9. 5. do 23. 10. 2019, britanski rock veterani najavljuju izlazak novog albuma ove godine.

Kako objavljuju britanski mediji, za sada neimenovani 12. studijski album grupe The Who trebao izaći kasnije ove godine i nasljednik je izdanja “Endless Wire” objavljenog prije 13 godina.

Gitarista Pete Townshend je rekao da fanovi mogu očekivati “mračne balade, teške rock stvari, eksperimentalnu elektroniku, sampleove i tipične Who pjesme koje počinju s gitarom koja daje yanga-dang zvuk”.

Pjevač Roger Daltrey kaže da bi nastupi po Americi mogli biti posljednja turneja, iako je to rekao i za prethodnu 2014-2016. kojom su obilježavali 50. godišnjicu rada: “Moram biti realan o tome da sam u godinama u kojima jesam (74), a glas počinje odlaziti nakon nekog vremena. Želim biti dobar kao što sam bio prije dvije godine”, izjavio je za Mirror.

O novom albumu 73-godišnji Townshend kaže: “To nema nikakve veze sa željom za hit albumom ili time da The Who trebaju novi album. Riječ je jednostavno o osobnom razlogu. U pitanju je moj ponos, osjećaj vlastite vrijednosti i ponosa kao muzičara koji stvara muziku”.

Townshend i Daltrey su jedini preostali izvorni članovi grupe. Bubnjar Keith Moon umro je 1978. godine, a zamjenski bubnjar Kenney Jones napustio je bend 1988. i sadašnji je Zak Starkey, sin Beatlesova bubnjara Ringa Starra, koji se bendu pridružio 1996.

Poslije smrti originalnog basiste Johna Entwistlea, 2002. godine, u bend je došao Pino Palladino i svirao do 2016., a onda ga je naslijedio John Button.

Današnja postava uključuje i gitaristu Simona Townshenda, mlađeg Peteovog brata, koji je u postavi od 2002. godine, te čak trojicu klavijaturista koji se smjenjuju na koncertima.