Preminula glumica Neda Arnerić, junakinja brojnih filmskih klasika

Film & Foto & TV In memoriam Show Time

Popularna glumica Neda Arnerić, junakinja brojnih filmskih klasika, preminula je danas u 67. godini u svom beogradskom domu, gdje ju je, prema pisanju Telegrafa, pronašao brat.

U vrlo bogatoj glumačkoj karijeri Neda Arnerić je odigrala više od 110 filmskih i televizijskih uloga te četdrdesetak pozorišnih predstava. Zanimljivo, glumačku akademiju je upisala sa 16 godina i nikada nije diplomirala, jer je zakon zabranjivao da studenti prve i druge godine snimaju filmove i igraju u predstavama, a talentiranoj mladoj glumici već tada su stizale brojne ponude koje nije mogla odbiti.

Slovila je za jednu od najboljih glumica sa prostora bivše Jugoslavije i dobitnica je brojnih filmskih nagrada, među njima i “Zlatne arene” u Puli 1988. godine za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića.

Arnerić je ostvarila zapažene uloge u nekim od najznačajnijih filmova ex-Yu kinematografije, kao “Višnja na Tašmajdanu” (1968), “Valter brani Sarajevo” (1972), “Sutjeska” (1973), “Užička republika” (1974), “Ispravi se, Delfina” (1977), “Ko to tamo peva” (1980), “Varljivo leto ’68” (1984), i drugim, igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima, a veliku popularnost je doživjela zahvaljujući hit filmu ”Tri karte za Holivud” (1993.) i televizijskoj seriji ”Policajac sa Petlovog brda” (1993-94).

Prema prvim informacijama, Nedu Arnerić je u njezinom domu na beogradskom Vračaru danas pronašao brat i navodno nema tragova koji upućuju na nasilnu smrt.

No, mediji u Srbiji podsjećaju na nekoliko kritičnih trenutaka koji su se u zadnjih nekoliko godina dogodili u životu glumice.

Tako se 2016. godine Neda teško ozlijedila nakon što je pala s terase dok je vješala rublje te je zadobila prijelome vratnog, prsnog i lumbalnog dijela kralježnice.

U decembru 2018. godine preminuo je njen suprug dr. Milorad Mešterović nakon borbe s teškom bolešću, a u tome je javnost saznala tek narednog mjeseca, kao i o tome da se glumica teško nosi s gubitkom. Tome svjedoči i događaj iz februara 2019., kada je Neda Arnerić hospitaliziran, nakon što su je brat pronašao onesviještenu u stanu, a pored nje su pronađeni lijekovi, zbog čega se sumnjalo na pokušaj samoubojstva.