Miroslav Rus, Brane Bekić, ITD

Naprijed u prošlost (1): ITD Band oživljen poslije 30 godina

Muzika - regija Show Time

Korni grupa na sceni poslije 31 godine, beogradski White Rabbit Band objavio debi album nakon 36 godina staža, zagrebački ITD Band prekida 30-godišnju pauzu, poslije 40 godina obnovljen preteča Idola, sastav Zvuk ulice…

Nesretne devedesete razlog su da je u mnogo čemu prošlost označena kao bauk, čak i u muzici, ako je ta prošlost bila povezana s ”onim drugima”, pa ograđeni u svojim dvorištima, pokušavali istoriju stvarati iz početka.

I taman se, nekih četvrt stoljeća nakon žestokog ‘breaka’, može govoriti da se u svim zemljama one bivše razbuktala nova, dinamična, interaktivna, maštovita, intrigantna scena (a to što je ona medijski uglavnom minorizirana, druga je priča i to baš o medijima), kad, evo ga, prošlost se budi na najčudnovatije načine.

To nije samo stvar nostalgije, nego ovu pojavu tumačimo kao zanimljiv izazov i kao neku vrstu kompletiranja scene u smislu – nije domaći rock nastao u novom mileniju, duboki su mu korijeni i njihovo ne(pre)poznavanje usporava korak naprijed.

O povratku Korni grupe kao i albumu prvijencu White Rabbit Banda nedavno smo pisali, a već stižu nove slične vijesti.

Zagrebački ITD band, predvođen autorom i čovjekom iz sjene Miroslavom Rusom (koji se nije pojavljivao na sceni), već s prvim albumom ”XX vijek” (Jugoton 1984.) najavio je zanimljivu ulogu u pop-rocku, u vrijeme nabojalog novog vala, a ”Plavi vojnik” iz 1986. eksplodirao je nizom hitova, kao ‘Rođen u Zagrebu’, ‘Gradske cure’, ‘Sonja’, ‘Elena’ i ‘Vojnička’. Sljedeći ”Skidam te pogledom” (1988.) donosi nove uspjehe, ‘Skidam te pogledom’, ‘Majko zemljo’, hit baladu ‘Lagano umirem’, ‘Osvajam Beograd’ i ‘Tekila-šila’, pa je bend s lakoćom punio i veliku dvoranu Doma sportova, što je, iz današnje perspektive, spektakularan poduhvat.

No, četvrti album ”S one strane ljubavi” (1989.) bio je labuđi pjev ITD Banda, koji tiho nestaje sa scene, a Rus se posvećuje autorskom radu za niz pop zvijezda i zvjezdica, od Miše Kovača do Tajči i Baruna.

Trideset godina poslije pojavljuje se ”Plesač na žici”, kao najavna pjesma njihovog petog albuma.

‘Davno sam rekao da ITD band nije zatvorio vrata svoga postojanja i da je jedini problem pauze u tome što smo pjevač i ja živjeli na dva kraja svijeta…Ovaj album je potvrda mojih riječi i potvrda postojanja benda.’, reče o tom malom čudu Miroslav Rus, autor pjesme koja je nastavak njegovog rukopisa za ITD Band, a njegovo vokalno oživotvorenje je originalni pjevač grupe Branislav Bekić.

Po najavama, album se može očekivati na proljeće iduće godine, poslije tri najavna singla. Prvi dobro zvuči. Retro zna ponekad ispasti retardirano, a ”Plesač na žici” to nije, onoliko koliko Rus nije, kad to hoće, jeftin autor.

Nastavak priče – Naprijed u prošlost (2): Zvuk ulice oživljen poslije 40 godina