Kori grupa 1971 (arhiva Petra Lukovića)

Koncert beogradske Korni grupe poslije 31 godine!

Muzika - regija Show Time

Legendarna beogradska prog-rock Korni grupa ugašena je prije više od 40 godina i samo jednom se ponovo okupila, 22. 5. 1987. godine, na zagrebačkom koncertu Legende YU rocka i njegovoj kasnijoj beogradskoj reprizi u Sava Centru, te krajem godine u sarajevskoj Zetri.

Na slavnom originalnom zagrebačkom koncertu, u organizaciji Radija 101, svirali su Yu Grupa, Indexi, Drago Mlinarec, Time, R.M. Točak Bend i Korni grupa, dakle sastavi koji danas nisu konstantno aktivni, no neki se povremeno okupe.

Tako će i Korni grupa opet zasvirati poslije 31 godine, a koncert je zakazan za 30. 11. u Sava Centru.

Ekipu će činiti dio originalne postave, lider grupe i klavijaturista Kornelije Bata Kovač, gitarista Josip Boček i Dado Topić, jedan od šest vokalista koji su prošli kroz postavu, te kao gost basista Bojan Hreljac. Nedostaje im originalni bubnjar Vladimir Furduj Furda, koji je preminuo u ljeto 2015.

Na njegovom mjestu će za najavljeni koncert biti Ratko Ljubičić, a u bendu će još biti basista Peđa Milanović i klavijaturista Aleksandar Miletić.

“Smatrao sam da Korni grupa treba da se vrati na scenu, jer danas ne čujem da neko svira išta slično onome što smo mi radili. Imam energiju i ambiciju da radim i našao sam ponovo saradnike sa kojima ću svirati muziku koja će opet zvačiti drukčije od svih ostalih”, rekao je o razlozima za koncert Kornelije Kovač.

Iako je Korni grupa nastala 1968. godine, nedugo nakon Kornelijevog izlaska iz Indexa, motivaciju da opet zasvira ne čini tih jubilarnih 50 godina od osnutka.

“Nisam razmišljao o tome, mogli smo da se okupimo i pre godinu dana ili kroz dve. Nisam pristalica prisećanja. U poslednjih 10, 15 godina bilo je toliko ljudi koji su stalno pitali zašto ponovo ne sviramo. Generalno volim muziku koju smo uradili, a smatram da je sada trenutak kada možemo ponovo da potvrdimo neko svoje mesto u svetu muzike na ovim prostorima”, objašnjava Kornelije.

Publici je najavio brojne neizostavne klasike Korni grupe, koje će izvoditi u Sava Centru, kao što su ‘Etida’, ‘Jedna žena’, ‘Moja generacija’, ‘Put za istok’, ‘Divlje jagode’ i ‘Prvo svetlo…’, a ono što će posebno zanimati poklonike njihovog rada i rock nostalgičare jeste još jedna najava – da bi Korni grupa mogla u narednim mjesecima prirediti i koncerte u većim gradovima diljem bivše Jugoslavije.

Naslovna fotografija: Korni grupa 1971. godine (iz arhiva Petra Lukovića)