George Michael

Muzički svijet šokiran: umro George Michael

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Kako je oko ponoći objavio BBC, popularni britanski pjevač grčko-kiparskog porijekla George Michael (rođen kao Georgios Kyriacos Panayiotou) preminuo je iznenada na Božić u 53. godini života.

Prema prvom izvještaju policije, ”preminuo u miru u svom domu u Oxfordshireu bez ikakvih sumnjivih okolnosti”.

Svjetsku slavu je stekao početkom osamdesetih kao član pop dueta Wham!. Sa školskim kolegom Andrewom Ridgeleyem snimio je velike hitove poput “Last Christmas“, “Club Tropicana” i “Wake Me Up Before You Go-Go”.

Michael je započeo solo karijeru albumom ”Faith” (1987.), koji je do danas prodan više od 25 miliona primjeraka, a ukupno je prodao oko 90 miliona nosača zvuka širom svijeta. Nakon tog solo-debija objavio je samo još 4 studijska albuma, što je skromna diskografija za tridesetak godina. Zadnje izdanje, album ”Patience” pojavio se u proljeće 2004.

Osvojio je 2 Grammyja, tri Britsa, četiri MTV nagrade i mnoga druga priznanja.

Svijet je šokirao u aprilu 1998. godine, kada je uhapšen u javnom toaletu u Los Angelesu, zbog ‘sudjelovanja u nepristojnom činu’, ili jasnije rečeno ”pokušaja snubljenja” (tada još nije bila javno poznata njegova homoseksualnost). Možda se ništa ne bi dogodilo, ali žrtva je bio – policijski službenik u civilu! Svoju homoseksualnost javno je priznao 2009.

Više od toga, naravno, Michael treba ostati upamćen ne samo kao raskošna pjevačka pojava već i kao humanista. Prava od pjesme “Last Christmas” ustupio je za Band Aid, veliki dio zarade od pjesme “Don’t Let the Sun Go Down on Me” donirao je za 10 različitih organizacija koje pomažu i educiraju djecu, bio je donator organizacije AIDS Foundation Eltona Johna, a 2003. godine je, zajedno sa drugim zvijezdama, donatorski pomogao kampanju kojom se skupljalo 20 miliona funti za djecu oboljelu od terminalne bolesti.