Hidden Resonance

Novi na sceni: Hidden Resonance, alter rock/metal (Travnik)

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Hidden Resonance je jedno od čuda iz provincije, tim veće jer njegova prva dva čovjeka, gitarista Alen i basista Ajdin, u isto vrijeme imaju još jedan paralelni projekt, a oba su interesantna i potencijal s kojima se mogu nametnuti na širem planu.

Hidden Resonance nastaje početkom 2018. u Travniku. Četvero mladih muzičara, Alen Riđić aka Riddick (gitara, vokal), Ajdin Hodžić (bas gitara), Arman Rizvić (bubanj) i Nerma Pezerović-Riđić (vokal) započeli su svoje putovanje s obradama pjesama bendova System of a Down i Evanescence.

Nekoliko nastupa u BiH pokazalo je da i kao cover sastav izlaze iz prosjeka i zvuče ozbiljno, ali njihov krajnji cilj je autorski rad i prvi puta su ga javno predstavili na koncertu u januaru 2019. u Travniku. Reakcija publike bila je presudna da se bend još intenzivnije posveti stvaranju svojih pjesama, a rezultat je prvi video spot za broj ‘‘Okovi”.

Melodija, energija, moć – to je moto grupe Hidden Resonance i njihovog alternativnog rock/metala, zvuka kojeg ispunjavaju energični riffovi, melodične solaže i vokalne dionice, groovy bas dionice i intrigantni ritmovi na bubnju, dok lirikom dominira tematika vječitog rascjepa između objektivne i subjektivne stvarnosti.

Budući da su već snimili još nekoliko pjesama, u skorije vrijeme slijedi i njihova objava, a bend se u međuvremenu priprema za nove koncerte.

Hidden Resonance bend

Uporedo sa ‘skrivenim rezonancijama’, zapravo još pet godina prije rađanja novog benda, gitarista Alen i basista Ajdin su kao NintendoCore duo prvi u BiH zasvirali video game metal, specifični podžanr koji je nastao početkom 1980-ih i enormno je popularan u nekim zemljama.

Riječ je o bendovima koji su posvećeni isključivo metal interpretacijama soundtracka iz video igara, a Travničanima je posebno omiljen famozni Super Mario.

Da to čine na vrhunski način pokazale su reakcije na njihov nedavni nastup na Button festivalu u Grazu, događaju koji okuplja najuspješnije predstavnike VG metala sa cijeloj kontinenta, a NintendoCore je bio jedini izvođač sa ovih prostora. Jedan ili drugi projekt travničkih muzičara (a najbolje oba) – negdje i nekada ćete se sresti s njihovom magijom i ostati joj vjerni.