Tito

Najveći roker naših naroda i narodnosti

Glas.ba RTV Kolumna

ST11llness

Poglavlje 4: Katarza (kratki pregled ostatka scene)

”Vi mladi naraštaji, koji se danas razvijate, koji idete u škole, koji učite da bi sutra mogli nositi na sebi teret, koga naša zajednica mora da nosi, tj. stvaranje bolje i sretnije budućnosti, vi imate svu perspektivu i sve uslove da se u našoj zemlji čim bolje razvijate. Zato mi našu djecu moramo da učinimo svjesnim potrebe jedinstva naše zajednice, a vi ste ti mladi naraštaji, vi ste ti nosioci i taj cement, koji će cementirati našu zajednicu da te razne nacionalističke, još sitne ili takorekuć pojedinačne pojave nestanu iz našeg svakodnevnog života. Ja vjerujem u vas, kao na našu novu generaciju, koje će uzeti sve najpozitivnije što je danas dala naša starija generacija. Živili mi dragi moji pioniri i pionirke” (Titov govor, ubačen u pjesmu “Katarza” grupe ST!llness).

Osim već pomenutih pjesama u ovom tekstu, ima ih naravno još u kojima se pominje Tito ili je ubačen neki od Titovih govora, kao ”Ljubav” grupe Atheist rap i “Katarza” grupe ST!llness.

Sve u svemu nakupio se tokom godina respektabilan broj pjesama o Titu, a neke od njih su nastale i podosta nakon njegove smrti. I siguran sam da će ih još biti, nadam se da će ih više biti inteligentnih i duhovitih poput “Svi smo ga mi voljeli” od Hladnog piva ili “Muzej revolucije” od Zabranjenog pušenja, a manje glupavih i nacionalistički obojenih poput onih od Riblje čorbe.

I još za kraj moram istaći to odlično uklapanje gore citiranog Titovog govora u pjesmu “Katarzu” grupe ST!llness, koja je objavljena na albumu “Sve što znam o životu je odabrao Đelo Hadžiselimović”, jednom od najboljih debitantskih albuma u zadnjih 20-ak godina na ovim prostorima. Za ovu stvar je snimljen odličan spot, koji nikad nije pušten na HTV-u. Nakon govora druga Tita uslijedili su stihovi s kojima ću završiti ovaj tekst:

Šta ste se stisli i pokisli ka pivci
Zašto su van jezike pojeli primitivci
Koji kurci, palci, kriminalci glume da su znalci
Dok ih puše papci šta žive ka na traci
Ko su sad đaci a ko učitelji
Ko su potlačeni ko pravi mučitelji
Uručitelji poziva na promjene koje niko ne dobije

Ili je pa odbije, ko se probije

I zabrije da je uvatija Boga za bradu
Koga mole svi oni šta su izgubili nadu
Šta se radi u podrumima šta na terasama
Šta se dogodilo sa masama
Koje nisu opsjednute rasama i klasama
Kad je nastala glupost ka šta su grb i zastava
Kad je nestala pravda i počela enklava zastara
Zbog procesa dugih ka čelična zavjesa
Opscena era debila i kretena
Luda i klauna bez srca i razuma
Krampusa okićenih perjima pauna
Opičenih fiks idejama
Od kojih će svima nama bit bolje

Ma hajde molim te…

Izvor: XXZ magazin

*Tekst je prvobitno objavljen 2011. na e-novinama