Sergio Lounge, Demofest 2018

Pobjednik Demofesta 2018 – Sergio Lounge iz Beograda

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Glavna nagrada 11. Demofesta pripala je alter pop autoru i muzičaru Srđanu Popovu i njegovom alter ego projektu Sergio Lounge, drugo mjesto osvojio je beogradski ženski sastav Vin Triste, a  treće je pripalo zagrebačkom bendu Fire In Cairo.

U finalu je nastupilo 13 bendova i izbor žirija obilježava hvale vrijedna rodna ravnopravnost – među njima su čak dvije kantautorice i jedan ženski sastav.

Finaliste ukratko predstavljamo, abecednim redoslijedom:

Aleja Velikana (Beograd)

Petičlani sastav nastao 2016. godine, ćiji zvuk je mješavina brojnih stilova (funk, psyhodelic rock, progressive rock, pop, ska, reggae, dub, hip hop), a do sada su bili zapaženi kao pobjednici Zaječarske gitarijade.

Aleja Velikana
Aleja Velikana

Anja Rikalo & The band (Mostar)

Kantautorica Anja Rikalo je, nakon rada sa različitim muzičarima, ove godine započela solo karijeru, ali ipaks bendom iza sebe, koji su na Demofestu činili Gabrijel Prusina, Dragan Raspudić, Marko Jakovljević, Nedim Kurtović, Antonija Batinić i Silvije Nuić.

Biljke (Bela Crkva)

Alter rock kvartet, specifičan kao familijarni bend u postavi koju čine četiri rođaka, Željko, Damir, Darko i Stipe Miljković, a zajedno su počeli raditi 2014.

Captain Morgan᾽s Revenge (Novo Mesto)

Rok Žurga, Žiga Vovko, Nejc Godec i Maksim Špelko su se okupili 2015. godine i formirali blues rock bend, a u proljeće 2016. snimili su svoj prvi demo album.

Anja Rikalo
Anja Rikalo

Drvo Truo (Kikinda)

Indie/pop/jazz bend sa puno većim stažom od prosjeka. Osnovan je kao akustični trio prije deset godina, a glavninu repertoara čine autentične obrade različitih žanrova.

Fire in Cairo (Zagreb) – 3. mjesto

Alter rock sastav osnovan prošle godine, a prve autorske radove predstavili su kao vizualne art projekte. Na Demofest su stigli pet dana nakon nastupa na Exitu, a već idućeg vikenda se pojavljuju i na T.L.M. festivalu u Šibeniku. Postavu čine Dario Sušanj, Filip Mlinarić, Ivan Džajić i Mate Ponjević.

GMO (Zaječar)

GMO je petočlani rock/grunge/funk bend iz Zaječara, formiran 2015. godine, a prvi demo album ”Genetski Modifikovani Orgazmi” su objavili prošle godine.

Herz (Beograd)

Groove pop bend, koji čine Daniel Jovanović, Dario Ilinčić, Dušan Šijak i Aleksandar Šišić. Bend je nastao 2013. godine i iza sebe ima četiri singla.

Lady D (Banja Luka)

Lady D je petočlani sastav osnovan 2007. godine i a nakon deset godina sviranja kao cover bend, uporavo ove su se posvetili autorskom radu, a Demofest im je bio prva velika prezentacija.

Lady-D
Lady-D

Monstruoz (Sarajevo)

Kvartet koji djeluje tek dvije godine i zvuk su formirali na alternativnom rocku, shoegazingu i post punku, po uzoru na Joy Division, Radiohead, Sonic Youth i slične sastave, a niz autorskih pjesama objavljuju na internetskim platformama.

Olivera Popović (Novi Sad)

Olivera Popović je alt-pop muzičarka, koja nakon dvije godine samostalnog rada počinje raditi sa Nemanjom Velimirovićem, a zajedno sa Nikolom Lekićem i Milenom Dobrilović nastaje novi zvuk koji dobija elemente pop-electro-grunge muzike.

Vin Triste (Beograd) – 2. mjesto

Minimalistički alternativni rock bend koji je nastao 2016. godinu i postavu čine četiri djevojke: Danijela Milanović (gitara, vokal), Ivana Posrkača (gitara), Sandra Vidojević (bas, vokal) i Lola Miković (bubanj, vokal).

Sergio Lounge (Beograd) – 1. mjesto

Srđan Popov aka Sergio Lounge, pobjednik Demofesta 2018., beogradski je 27-godišnji muzičar, zanimljiv kao prvi svirač na kompjuterskoj tastaturi, koju je, uz mali i jednostavni program, pretvorio u jedinstveni muzički instrumentu isto vrijeme poluklavijatura i polugitara. Njegov electro-pop lounge stil odredio je i umjetničko ime autora, koji nastupa uz bend koji čine Pavle Popov – gitara, Kosta Jovanović – bas gitara i David Armuš – bubnjevi.

Neobičan u svakom slučaju, ali je i pomalo neobična odluka žirija – Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorica Demofesta – da pobjednikom demo festivala proglasi autora koji već ima četiri albuma, što je u formalnom smislu vjerovatno utemeljeno na činjenici da nisu objavljeni pod nekom oficijelnom etiketom, nego na Bandcampu.