Lynyrd Skynyrd

Smrt Eda Kinga, gitariste Lynyrd Skynyrd, ili tužna priča o najbaksuznijem bendu na svijetu

Muzika - svijet Show Time

Ed King, gitarista/basista legendarnog southern rock benda i jednog od najbaksuznijih na svjetskoj sceni, poznat kao koautor slavne pjesme ”Sweet Home Alabama”, preminuo 22. 8. u svojoj 69 godini.

“S velikom tugom objavljujemo da je Ed King preminuo u svom domu u Nashville 22. avgusta. Zahvaljujemo se njegovim mnogobrojnim prijateljima i fanovima za podršku i ljubav koju su mu pružili tokom života i karijere”, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici.

King je u šezdesetim bio među osnivačima psihodelične rock grupe Strawberry Alarm Clock, da bi u Lynyrd Skynyrd ušao 1972., godinu prije snimanja i objavljivanja njihovog prvog albuma Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd, na kojem je koautor jedne pjesme, “Poison Whiskey”.

Sudjelovao je u snimanju još dva naredna albuma, a drugi, Second Helping (1974.) obilježila je pjesma “Sweet Home Alabama“, koju su zajedno uradili on, te gitarista Gary Rossington i pjevač Ronnie Van Zant.

Ipak, zbog nesuglasica sa frontmenom benda, iz postave je izašao 1975. i zamijenio ga je Steve Gaines, a dogodilo se to dvije godine prije velike tragedije, kada su u avionskoj nesreći poginuli Ronnie Van Zant, gitarista Steve Gaines i prateća pjevačica Cassie Gaines (Steveova starija sestra), zbog čega je Lynyrd Skynyrd pauzirao deset godina.

Obnovio ga je 1987. Ronniev mlađi brat Johnny Van Zant, kao frontmen i glavni tekstopisac, a u postavi je bio samo jedan originalni član iz osnivačke, Gary Rossington, te klavijaturista Billy Powell, basista Leon Wilkeson i bubnjar Artimus Pyle – što je četvorka koja je preživjela avionsku tragediju – a u bend je opet pozvan i Ed King.

Nažalost, po drugi put je napustio Skynyrde, 1996. godine – zbog problema sa srcem. Uspješno mu je 2011. i transplatirano srce, ali ove godine dijagnosticiran mu je kancer.

Ed King
Ed King

Nesretna sudbina gitariste dio je cjelokupne nesretne sudbine benda, koji bi se mogao svrstati među najbaksuznije u povijesti rocka. Poslije pogibije Van Zanta i Gainesa, 1977. godine, redale su se preuranjene smrti njihovih članova.

Prvi je preminuo gitarista Allen Collins, čija je sudbina, također, posebno tragična – preživio je avionsku nesreću benda, a onda 1986. doživio automobilsku nesreću, poslije koje je ostao djelomično oduzet i od posljedica preminuo 1990.

Slijedili su basista Leon Wilkeson (2001.), gitarista Hughie Thomasson (2009.), klavijaturista Billy Powell (2009.), basista Ean Evans (2009.), bubnjar Bob Burns (2015.) i sada Ed King.

Famozna i nesretna grupa ovu je godinu označila kao svoj kraj. Igrom sudbine, početak završne turneje su zakazali za danas, 24. 8, dva dana poslije Kingove smrti i 6. 10. u Lincolnu će se zauvijek oprostiti od publike.

lynyrd-skynyrd