Marina Pešić, izložba fotografija

Zanimljiva i neobična izložba koncertne rock fotografije autorice Marine Pešić

Cooltura Gledam

Druga samostalna izložba koncertnih fotografija novosadske autorice Marine Pešić pod nazivom “Potpisano izvan vremena” u isto vrijeme je zanimljiva vremeplovska kolekcija rock memorabilija – sve eksponate ekskluzivno su potpisali junaci na fotografijama.

Izložba, koja će biti otvorena 6. septembra u Gradskom kulturnom centru Užice, u rodnom gradu autorice, donosi probrane fotografije regionalnih bendova, koji su osnovani od 1970-ih do ‘90-ih godina, a većina je nastala u posljednjih godinu dana.

Postavka je tempirana dan uoči 17. međunarodnog “In Wires” blues & rock festivala u Užicu i u okviru otvorenja izložbe publiku će kroz muzički vremeplov povesti Shommy Boy & Mr. Cream (članovi užičkog benda The Highlanders), a nakon toga slijedi video projekcija koncerta “Legende YU roka”.

Koja, Disciplina kicme
Koja, Disciplina kičme – jedan od eksponata izložbe ”Potpisano izvan vremena”

O izložbi ”Potpisano izvan vremena” govore i neki od njenih aktera.

“Muzika je odavno prestala da bude samo auditivna. Sada traži nadogradnju kroz vizuelizaciju. Postoje ljudi koji uvek uhvate trenutak koji drugima promakne i zbog njih i sama muzika zvuči bolje. Da mi zvučimo još dugo dobro a da tebi oko i dalje ostane otvoreno kad drugi trepnu. Pozdrav od cele YU Grupe”, Petar Jelić.

Milan Đurđević: “Sa zadovoljstvom sam potpisao fotografiju Marini Pešić, bilo je to i zadovoljstvo i privilegija. Rok fotografija je jedna od najkompleksnijih gde nije dovoljno imati samo oštro oko i dobru opremu već se njena suština ogleda u retkim i specifičnim trenucima energije koju muzičari emituju a fotografi ne tako često osete i zabeleže. Marina je to na nekoliko velikih koncerata u našoj jubilarnoj godini uspela u potpunosti.”

Vladan Đurđević: “Veliki sam fan dobre rokenrol fotografije i mislim da je ona umnogome ne samo stvar zanata već pitanje životnog stava. Svi mi koji živimo rokenrol u pravom smislu te reči to osećamo. Neke od mojih i bendovskih fotografija koje je napravila Marina Pešić dobile su zasluženo počasno mesto ne samo na društvenim mrežama već i na zidovima naših životnih prostora, što govori o tome koliko su nam dragocene i drage – kao i njihova autorka.”

Yu grupa (Marina Pešić)
Yu grupa (Marina Pešić)

Marina Pešić se koncertnom fotografijom aktivno bavi više od 5 godina, a zadnje dvije esksluzivno radi za novosadski portal Remix Press.

Prvu samostalnu izložbu umjetničkih rock fotografija pod nazivom “Moć muzike” imala je na istom mjestu i u okviru istog festivala prošle godine.

Dva puta je nagrađena na tradicionalnoj međunarodnoj izložbi muzičkih fotografija u organizaciji zeničkog udruženja ”Zona muzike”: specijalnu nagradu “Glas žene u muzici” dobila je na prošlogodišnjem foto konkursu “Glas koji se vidi, slika koja se čuje”, a plaketa “Special Mention” dodijeljena joj je 26. 4. na ovogodišnjoj zeničkoj međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija pod nazivom “Čisto oko, puno srce”.

Marina Pešić redovno učestvuje na izložbi “Jazz fotografija’’, koja se tradicionalno održava svakog aprila u Novom Sadu na Međunarodni dan džeza, a njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: “Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits i “Hiljadu pitanja” – Kramer.

Izbor njenih fotografija možete pogledati na Facebook stranici “Moć muzike” kao i na portalu Remixpress.