dino dvornik

Nižu se obrade opusa Dine Dvornika pred 10-godišnjicu njegove smrti

Muzika - regija Show Time

Na internetu je 18. 6. objavljena pjesma ”Ella E”, već četvrta u nizu obrada ili dorada nedovršenih brojeva iz opusa splitskog funk kralja.

Na tekst Diane Alebić, ”Ella E” je komponirao Neno Belan za Dvornikov album ”Kreativni nered” (Jugoton 1990.), koju je tada kao duet i otpjevao s njim, te sudjelovao u snimanju albuma.

Nova verzija snimljena je u izvedbi mlade riječke pjevačice Antonele Doko, Nene Belana i cijenjenog zagrebačkog saksofoniste Igora Geržine, a naći će se na vinilu “Zimzeleno a novo – sjećanje na kralja funka Dinu Dvornika”.

Dojam je vrlo dobar, pjesma je urađena upravo onako kako se jedino može pristupiti obrađivanju davno objavljenih originala – s novim duhom.

Samo nekoliko dana ranije (12. 6.) pojavila se i pjesma ”Buka”, broj koji Dino Dvornik nije završio, a 10 godina poslije njegove smrti konačnu formu dali su joj pjevač Mario Huljev i Srđan Sekulović Skansi sa koautorskim i sviračkim zahvatima.

Prije nesretne smrti 7. 9. 2008. godine, Dino Dvornik je, među ostalima, imao skicu za novu pjesmu i snimio za nju osnovnu instrumentalnu ideju i naznaku vokalne forme bez teksta.

Polako se kuhala i na kraju uz pomoć Marija Huljeva koji sigurno najbolje gađa Dinovu vokalnu ekspresiju, Alena Svetopetrića kao Svetoprstića na gitari, Peggyja koji je upisao popriličan staž kao Dinov keyboardist, Jakše Kriletića kao dokazanog club entertainera, koautora Skansija na basu i gitari te samog Dina, naravno, koji je zacrtao u Buci groove, gitare i harmonijske eskapade usputno se igrajući s vokalnim filmovima. – rekao je Skansi.

Nešto ranije, prije otprilike tri mjeseca, također u sklopu projekta Croatia Recordsa “Zimzeleno a novo” objavljeno je specijalno izdanje, singl ploča zagrebačke funk/pop rock grupe Buđenje, na kojoj se nalazi obrada pjesme Dine Dvornika “Misliš da sam blesav“.

Riječ je o još jednom klasiku sa ”Kreativnog nereda”, koji je Dvornik uradio na tekst Zlatana Stipišića Gibonnija, a sada, za očekivani novi album Buđenja, vrlo dobro aranžirao i producirao Vedran Baotić, pri čemu je i frontmen zagrebačke grupe, Darko Bakić, uspješno savladao zahtjevno vokalno iskušenje.

Podsjetimo i na početak ovog serijala, iz septembra prošle godine, kada se pojavila i prva obrada u ovom nizu – i to iz Bosne i Hercegovine.

Najpopularniji bosanski bend Dubioza kolektiv snimio je pjesmu “Treba mi zraka“, još jedan broj koji je, zapravo, davno započeo i nije uspio završiti Dino Dvornik. Taj materijal dospio je u ruke Harisu Čustoviću, dubrovačkom producentu i kompozitoru sa londonskom adresom, koji ga je dovršio, a Dubioza producirala u svom aranžmanu.

U Splitu se već neko vrijeme radi na drugom izdanju tribute festivala ”Aj Cha” u počast Dvorniku. Ove godine će biti priređen od 16. do 18. 8. s jednim poznatim izvođačem za vrhunac događaja – koncertom Dubioze kolektiv.

Nepoznanica je planiraju li se nove obrade pjesama Dine Dvornika, ali jedan takav cjeloviti album, čak i regionalno koncipiran, bio bi iznimno vrijedan spomenik muzičaru koji ga je itekako zaslužio.