Vinnie Paul (gettyimages)

Preminuo slavni heavy metal bubnjar Vinnie Paul, ex Pantera

Muzika - svijet Show Time

Jedan od osnivača teksaškog heavy metal benda Pantera preminuo je u 55. godini, objavljeno je u petak 22. 6. u večernjim satima na oficijelnoj Facebook stranici Pantere, a uzrok smrti još nije poznat.

Rođen kao Vincent Paul Abbott, zajedno sa bratom Darrellom (poznat kao Dimebag Darrell) osnovao je Panteru početkom osamdesetih i grupa je sa devet svojih studijskih albuma postala jedna od najuticajnijih na metal sceni, te je nomininirana za četiri Grammy trofeja prije raspada 2003. godine.

Iste godine braća su formirala bend Damageplan koji je 2004. objavio prvi album ”New Found Power”, da bi krajem godine doživjela bizarnu tragediju: na nastupu u jednom klubu u gradu Ohio risički poremećeni bivši marinac Nathan Gale ispalio je rafale prema sceni, ubivši Dimebaga i još troje ljudi iz tehničke ekipe.

Vinnie je 2006. sudjelovao u osnivanju metal supergrupe Hellyeah, čiji peti album ‘Unden!able’ je objavljen 2016. godine i u okviru njegovog koncertnog predstavljanja grupa je za kraj ove godine imala zakazane nastupe po festivalima u Americi.

U međuvremenu, na izmaku prošle godine, Hellyeah je objavio početak rada na novom šestom albumu.

Naslovna fotografija: Vinnie Paul (gettyimages)